Baru-baru ini saya pergi ke neseri favourite saya. Macam biasa, tengok-tengok pokok baru, sambil membeli-belah dan menambah ilmu pengetahuan.
Uncle neseri macam biasa tegur saya dengan mesra dan bawa satu beg plastik. Dia suruh saya ambil tomato hijau yang ada berbakul-bakul kat neserinya. kata uncle, ianya pemberian kenalannya dari Cameron Highland. Kenalannya buang semua pokok tomato yang ada di ladangnya untuk digantikan dengan tanaman kekwa yang lebih menguntungkan.
Saya tanya uncle, free ker tomato ni, uncle kata dia mana berani nak mintak duit untuk tomato tu, saya ni kan pelanggan lama dia yang selalu mengabiskan duit kat nesri dia. ayat yang hujung tu saya lah yang tambah.
Saya ambil separuh plastik. uncle kata sikit sangat tu, dia suruh saya ambil lagi. Banyak giler, tah nak buat apa saya pun tak tau. Jadi saya tanya rakan-rakan di Grup FB Kebun Bandar (KBJTS) nak buat apa dengan tomato hijau ini.
Tak sangka ramai yang sudi jawab dan sudi Likes kat posting saya tu. Macam-macam resepi saya dapat.
Selain itu ada juga rakan-rakan yang bagitau tomato hijau ini agak toxic, sebenarnya keseluruhan pokok tomato adalah toxic, terutamanya batang dan daunnya. Tetapi kadar toxic dalam tomato akan berkurangan bila ia telah matang. Dengan itu tomato adalah selamat dimakan kecuali diambil berlebihan. Memang semua benda pun kalau diambil berlebihan akan memudaratkan. Lebih baik bersederhana.
Tomato hijau lebih selamat dimakan setelah dimasak daripada dimakan rendah.
sila klik gambar untuk lihat dgn lebih jelas
Berikut adalah komen-komen dari rakan-rakan FB Grup Kebun Bandar:
You, Siti Rohayu Saiman, Wani Zakaria, Mohd Firdaus and 199 others like this.
Comments
Azlina Abd Shukor Sambal tomato
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:02
Lida Leman Buat masak taucu + udang basah, sambal hijau, kari dll
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:03
Marzilawati Ahmad msk megi buh ni sgt lah sdp huhu
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:04
Wahil Reza Rosma Wahab Bagi lah jiran lebih tu. He3
Unlike · Reply · 3 · 17 October at 17:04
Norasiah Ishak Mkn dhn adam boi
Unlike · Reply · 2 · 17 October at 17:05
Norasiah Ishak Oppss...asam boi
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:05
Nora Azlin Sambal ijo
Unlike · Reply · 2 · 17 October at 17:05
Ahmad Ridwan Johari Sambal tomota sedap tu.....
Unlike · Reply · 2 · 17 October at 17:06
Lan Lucas Chutney tomato
Unlike · Reply · 3 · 17 October at 17:06
Azlina Yaakob A ahh.. potong2 buh ngan asam boi
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:07
Shazania Mohd Mahat Makan dgn asamboi. Aritu ada posting kt gp sebelah. Dia kata sgt sedap.
Unlike · Reply · 2 · 17 October at 17:08
Sari Regars Cer google manisan tomat kurma
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:09
Intan Saad Ulam dgn sambal blacan. Sedap rangup n tak masam sb blom masak lg. Sy dh cuba
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:09
Achik PEace Klau saya potong bawang bawang putih cili hijau ikan bilis tumis ltak santan sikit.
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:09
Nor Mazz Msk tumis pedas...cili api, bwg bsar, b.putih...smua hiris, tumis layu msuk tomato (ptg baji ptg 4 sblh), msuk garam cukup rasa gula air asam, biar didih - msul ikan bilis grg, gaul rata, angkat n hdgkn...
Unlike · Reply · 4 · 17 October at 17:10
Nana Branson's Tumbuk ikan bilis+bwg merah+bawang putih+cili api lepas tu tumis sampai garing br letak tomato ni.sodapppppp,mil ajaw.
Unlike · Reply · 3 · 17 October at 17:10
Hada Wafee Makan dgn asam boi
Unlike · Reply · 2 · 17 October at 17:11
Azlianty Ahmad Tumis campur udang...sedap
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:11
Jamaeyah Umiey Sedap buat msk sambal
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:11
Ruselina Sulong Pernah dgr tomato muda ada racun .
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:11
Momi Kitkat Hiris@cencang.tumis bersama bwg besar, bwg putih, cili besar ijau, lada padi, dan udang kering@bilis kering@ikan kering..boleh bagi2 kat jiran2 @ frozenkan...
Like · Reply · 1 · 17 October at 17:12
SmRose SemuaMenjadi Banyaknya cadangan. Rasa nk patah balik g neseri tu. Ambik 4 bakul... hahaha
Like · Reply · 17 October at 17:12
Marina Osman Lg satu...jelatah tomato...
Hiris tomato, hiris bawang, potong2 cili api....letak cuka makan, gula, garam sikit...gaul2...
Unlike · Reply · 2 · 17 October at 17:12
Marina Osman Masak asam pedas bubuh dia..
Masak kari..bubuh dia
Masak kicap..bubuh dia...See More
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:12
Nor Hazira Othman Boleh bg kt jiran plak...
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:13
Azian Aziz Buat jeruk
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:13
Syaza Liza Buat ulam pun sedap
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:13 · Edited
SmRose SemuaMenjadi Haaaaa.... tomato hijau ada racun. Betui ker Ruselina Sulong? Ngeri pulak
Like · Reply · 17 October at 17:13
Hidayah Ong bak mai sini la...
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:13
SmRose SemuaMenjadi Meh sini kak Hidayah Ong. Uncle tu bg free jer. Ada byk lagi
Like · Reply · 1 · 17 October at 17:14 · Edited
ازلينا رازيمهواتي عزيزي buat kerabu tomato.sedap.perghhh
Like · Reply · 17 October at 17:15
Raiha Mindakon mkn cicah asam boy x pun serbuk asam.. mcm mkn jambu dappp
Like · Reply · 1 · 17 October at 17:15
Azizah Jamil potong tomato+bawang besar.nipis2 +masukan sambal belacan(yg d mkn dgn ulam) air asam jawa letak bnyak cikit..mcm kerabu
Like · Reply · 1 · 17 October at 17:17
Aziamin Mohd Amin Goreng tempura..
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:17
Latem Latem Potong2 buang biji pastu simpan asam boo.... kiki emoticon
Unlike · Reply · 2 · 17 October at 17:17
Nik Razainon Che Hassan Buat salad pun sedap. Ulam dgn sambal belacan lg sedap
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:18
Surani Mustafa Buat ulam.mkn ngn nasi.sy sllu beli yg hijau.
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:18
Sall Selaiman Sedap makan tomato hijau cicah dgn garam...
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:19
SmRose SemuaMenjadi Nk try tomato asam boi tu. Cam sedap jee
Like · Reply · 2 · 17 October at 17:19
Ruselina Sulong SmRose SemuaMenjadi sy pernah dgr je tapi sy makan juga terutama bila masa kari.
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:19
SmRose SemuaMenjadi Kecik2 dlu selalu mkn tomato cicah garam
Like · Reply · 17 October at 17:19
Alida Mahyuddin Tomato chutney
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:21
Lida Leman Tomato ni krg sedap mkn mentah. Yg merah sedap cicah garam,
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:21
Fairuz Diyana Cicah dgn garammmm
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:21
Norizah Bahar Buh Dlm kari ikan
Like · Reply · 2 · 17 October at 17:21
Azzor Mahs Mkn cm2 pn blh.tmis ng cili ijau pn sdp..
Like · Reply · 17 October at 17:21
Norizah Bahar Ni sikit
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:21
SmRose SemuaMenjadi Tk gemar mkn kari.... huhuhuhu
Like · Reply · 17 October at 17:21
Norizah Bahar Cicah dgn Asam boi
Like · Reply · 17 October at 17:23 · Edited
SmRose SemuaMenjadi Nak sikit ker Norizah Bahar? Meh mintak kt uncle neseri
Like · Reply · 17 October at 17:22
Norizah Bahar Kt mana
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:24
SmRose SemuaMenjadi Ipoh mali maaa
Like · Reply · 17 October at 17:24
Badboys Man Sambal ijo
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:25
Norizah Bahar Mak oii jauh tuuu
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:25
Hidayah Ong
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:25
Norizah Bahar
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:25
Rohaya Hassan Buat sambal belacan...kena makan hari2 supaya cepat habis....hahaha
Like · Reply · 1 · 17 October at 17:25
Azzor Mahs Awet muda mkn nie sllu
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:27
Lizawati Mohamed bt sambal hijau...
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:27
SmRose SemuaMenjadi Buat sambal jual online buleh? Hahaha
Like · Reply · 17 October at 17:28
Mohd Roslim Hamzah Buat pesta baling tomato pon ok gak...huhu...
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:30
Nadia Hambali Goreng salut dgn tepung yg campur dgn keju...google..sbb tgk kat tv..ade resepi tomato hijau ni dia goreng
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:36
SmRose SemuaMenjadi Menarik tu
Like · Reply · 17 October at 17:45
Hasnah Man msk lemak cili padi pekat2 dngn udang hidup..
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:40
Hasnah Man buat smbal cmpur cili pdi ,bilis dn tempoyak.
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:41
Abdul Malek Sallabiah Makan dgn assm boi campur cili padi macam buat jeruk mangga tu...sedap
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:42
Kebun Jannah buat ulam sedap..krup krapp!
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:45
SmRose SemuaMenjadi Meleleh air liur baca cadangan rakan2 kbjts
Like · Reply · 17 October at 17:45
Noor Lee Makan dgn somboi.
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:45
Moressa Ahmad Tomato hijau xpernah makan..rasa apa ya
Like · Reply · 17 October at 17:48
SmRose SemuaMenjadi Ada rasa maung sikit
Like · Reply · 1 · 17 October at 17:48
Norsiah Ab Hamid Yang paling baik agak tak bolih habis makan,sedekah kan,memang elok sampai akhirat
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:49
Rukiah Ali Hiris jadikan kerabu
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:54
Amerro Ronaldo Makan begitu pon sodap.
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:54
SmRose SemuaMenjadi Ada resepi kerabu tomato Rukiah Ali?
Like · Reply · 17 October at 17:55
E'Rosee Yusoff Mcm2 blh buat dgn tomato hijau... Bestnyaa
Like · Reply · 17 October at 17:58
Nasidah Nasaha potong nipis2 lps tu masukkan dlm fridge . . dah sejuk makan jadikan snek.. sedap n rangupppp
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:59
Nek Osh Makan dgn asam boi .. Belah 2 tomato, letak asam boi kat tgh tomato.. Makan...wink emoticon
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 18:02
SmRose SemuaMenjadi Nanti patah gigi tergigit bijik asamboi.... hahaha
Like · Reply · 1 · 17 October at 18:11
Wynnee Goh
Wynnee Goh Tomato hijau sebenarnye toxic. Lebih baik jangan makan
http://www.botanical-online.com/tomato_toxicity.htm
Tomatoes toxicity
The plant that produces tomatoes is a member of…
BOTANICAL-ONLINE.COM|BY BOTANICAL-ONLINE S.L.
Unlike · Reply · 2 · 17 October at 18:02
1 Reply
Amirah Rahimin Sedap ni tumis belacan...
Tumiskan cili hiris, bawang hiris, bawang putih hiris, n ikan bilis...
Bila dah naik bau, letak belacan sebesar IBU jari hancur2 kn n tumis skali......See More
Unlike · Reply · 3 · 17 October at 18:04
Ayesya Ariesya Mkn dgn asam boy,,,cdap
Like · Reply · 1 · 17 October at 18:07
Erwina Bakarrudin Maaf...sekadar berkongsi
Erwina Bakarrudin's photo.
Unlike · Reply · 3 · 17 October at 18:09
Rohaimi's Daughter Makan dgn asam boi. Nyum
Unlike · Reply · 2 · 17 October at 18:10
Eshahkasim Eshahkasim Masak lemak kuning ngan ikan kukus
Unlike · Reply · 2 · 17 October at 18:11
Sh-norharyati Yati potong2 cincah dgn sebuk asam boi
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 18:12
Munirah Adnan Simpan sampai masak buat pes tomato leh buat kuah pasta
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 18:12
Nor'asikin Zakaria banyak benor....
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 18:12
Kasidah Qasidah Jus tomato,
Unlike · Reply · 2 · 17 October at 18:13
Munirah Adnan Agih2 kat jiran, kawan, sedara mara, rumah anak yatim tp pas la lepas dia da merah sikit
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 18:15
Annur Amanda sedapnyer... tumis ngan ikan bilis kecil2.. hirisan bwg besar n cili padi...
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 18:16
HanHan Nyz Sambal balado hijau
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 18:16
Rukiah Ali Tomato dibersihkan, hiris nipis.
tumbuk @ kisar 3 biji cili merah segar, 3 ulas bwg merah, I senduk udang kering + sedikit belacan bakar, klau nak pedas + sedikit cili api. masukkan tomato hiris dlm mangkuk besar, taburkan bahan yg ditumbuk kasar2 ta...See More
Unlike · Reply · 3 · 17 October at 18:17
Jamaliah Mat Isa Masak kari ikan..campur tomato muda dan kacang bendi.
Unlike · Reply · 2 · 17 October at 18:17
SmRose SemuaMenjadi Tqvm Rukiah Ali
Like · Reply · 17 October at 18:17
Eshahkasim Eshahkasim T kasih
Like · Reply · 17 October at 18:19
Rukiah Ali sesama kasih, ni resepi orgtua2 dikampung dulu, sesekali buat ok juga.
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 18:22
Eizra Hazrah Pnh tgk kt food network dia buat goreng tepung..
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 18:22
Red Apple Mkn dgn serbuk asam boi
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 18:24
Lynna Ghani Goreng celup tepung...cicah cili sos...😀
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 18:28
Saniyah Mansor Tomato hijau xbagus mkn..
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 18:34
1 Reply
Yuslina Mustaffa F
Like · Reply · 17 October at 18:37
Moksu Tintin Goreng tepung... buat air blandkan...buat masak sambal goreng buh tomato ni di cincang... masak kari... dah tumis bawang kemasan semua masukkan tomato ni di cincang... buat ais blanded buh limau... eh macam macam boleh buat.. makan colek kuah rojak pon sedap
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 18:55
Moksu Tintin Saya memang suke tomato hijau alhamdulillah yg beri kesihatan Allah swt.
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 18:56
Mimos Syah Kalau awak suka mkn nsi myak ke tomato ke briyani ke nsi arab ke..awak bole blend n letak.wktu tumis..
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 19:37
Husna Farisha Buat nasi tomato mak ko hijo hkhkhkk
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 20:06
Ayuniey Kuzieyn Mkn dgn asam boi..dorg ckp sdap tp sy xpnah cuba pn
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 20:47
Roszalina Saim hirirs ng lada...bwg ptih...bwg bsr...ikn blis grg...tumis dia...mkn ng nsi panas kikikii
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 21:06
Hamimah Yasin Buat ulam + kicap + bawang kecil d hiris + air asam limau
Sedap ....
Like · Reply · 1 · 17 October at 21:17
Shahrul Riza Arshad Sedekah
Unlike · Reply · 2 · 17 October at 21:49
Cik Ann Mkn dgn asam boi....
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 22:16
Rosiati Mukayat Buat sambal tumis cili padi,masuiian tomato yg dihiris.
Like · Reply · 17 October at 23:59
Nur Ardeliasari Sayur lemak putih
Unlike · Reply · 1 · Yesterday at 00:07
Vera Didato fry green tomato sedap
Unlike · Reply · 1 · Yesterday at 04:30
Quein Ryna Makan buat ulam.. makan dgn buah asam boi.. pastu buat juice pastu bg2 kt org yg nk hehe.. dap tomato
Unlike · Reply · 1 · Yesterday at 05:15
Fawa Gill Buat salad je...
Unlike · Reply · 1 · 18 hrs