Nak beli benih online?

Saturday, October 31, 2015

Pakej Oktober - RM30

Hanya RM30 dan RM33 (SS)
10 peket benih terpilih dan 2 botol baja Organik

1. Bendi Arab (10 biji)
2. Terung Bulat ( 1 gram- 30 biji)
3. Timun (10 biji)
4. Carrot (1 gram)
5. Lobak Putih ( 6 gram)
6. Bayam Hijau Daun Panjang ( 4 gram)
7. Cili Api ( 1 gram-30 biji)
8. Sawi Curly Dwarf ( 1 gram)
9. Kacang Botor Merah (5 biji)
10. Kailan (3 gram)
11. Baja Organik FISH MEAL GREEN 60ml
12. Baja Organik FISH MEAL BLOOM 60ml 
13. KOS POSLAJU - PERCUMA


Bendi Arab

Terung Bulat

Lobak Putih

Bayam Hijau

Kacang Botor Merah

Kailan

Baja Organik Fish Meal

Wednesday, October 28, 2015

Mari mengutip Beri


 Cantik buah ni kan. Malaysia pun ada banyak beri yang terbiar. Ini buah pokok mata itik. Sekarang memang musim pokok ini berbuah lebat. Pokok ini di rumah adik saya. Saya pun mengutip dengan gembira. Lebat sungguh buahnya. Pokok pun rendang dan rendah. Separas bahu orang dewasa sahaja.



Saya ambil banyak juga buah ini dan makan bawah pokok kuini. Habis biru lidah saya.



 Kalau tengok isi buah mata itik ni macam buah plum pun ada. Tapi rasanya tak macam buah plum pun. Rasanya kelat-kelat manis. 



Ini pulak pucuknya. Saya suka buat ulam memang sedap. Lemak-lemak rasanya. memang kegemaran saya.

Pokok mata itik ini memang senang ditanam. Cantik juga sebagai pokok hiasan.

Friday, October 23, 2015

Nak dapatkan Epsom Salt?


Anda mengamalkan penanaman secara organik?

Epsom salt adalah jawapannya:

Dapatkan Epsom salt dari Semua Menjadi

500g RM5. Kos pos RM7 utk Semenanjung. Total RM12

1kg RM8. Kos Pos RM10. Total RM18


Cara penggunaan: satu sudu teh epsom salt + 1 gelen air (lebih kurang 4 Liter). Siram pada pokok seminggu sekali atau sekerap yang anda inginkan. 

Kalau ada sesapa teringin nak order boleh email saya di semuamenjadi@gmail.com. Atau boleh order di Page Semua Menjadi serta FB SmRose Semua Menjadi yer.

Apakah itu epsom salt?
Epsom salt (atau Magnesium Sulfat ) adalah salah satu bahan yang paling ekonomik dan mempunyai pelbagai guna. Epsom telah dikenali sebagai ‘supplement’ tambahan bagi mendapatkan taman yang indah , rumput yang subur kehijauan , bunga ros yang mekar dan subur. Ia telah lama dianggap oleh petani sebagai bahan "rahsia" untuk sebuah taman yang subur yang indah dan dan bahan yang paling mudahdijumpai dan murah yang memberi kesan yang dramatik pada tanaman anda

Epsom salt membantu meningkatkan keupayaan tanah untuk menyerap baja dan membantu tanaman anda hidup dengan lebih subur.

Kenapa Nak guna Epsom salt untuk kebun anda?

Epsom salt terdiri daripada dua unsur iaitu Magnesium dan sulfat yang sangat penting untuk tumbuhan yang sihat.Tidak seperti baja kimia, Epsom Salt tidak terkumpul di dalam tanah dan menyebabkan struktur tanah rosak. Jadi ia adalah sangat selamat untuk digunakan.



Apa manafaat Magnesium untuk tumbuhan?
Magnesium amat penting untuk pertumbuhan awal tanaman, secara tepatnya apabila benih mula bercambah. Ia membantu proses percambahan benih di samping membantu menguatkan dinding sel tumbuhan , supaya ia boleh menerima nutrien dengan lebih mudah. Magnesium juga memainkan peranan penting dalam fotosintesis dengan membantu pembentukan klorofil , yang digunakan oleh tumbuh-tumbuhan untuk menukar cahaya matahari kepada makanan. Selain itu, ia memudahkan tumbuhan menerima fosforus dan nitrogen, yang menjadi komponen penting untuk tumbesaran tanaman. Magnesium juga membantu tanaman anda berbunga dan berbuah lebih lebat daripada biasa.


Apa manafaat Sulfat untuk tumbuhan?
Ia bergabung dengan tanah untuk membuat nutrien utama yang lebih berkesan untuk tumbuhan, termasuk nitrogen, fosforus dan kalium. Sulfat bekerja bersama dengan Magnesium untuk mewujudkan " vitamin " penuh dengan mineral, khasiat dan manfaat kesuburan untuk tanaman anda.

Wednesday, October 21, 2015

Bidara Ori


Pernah tengok buah bidara yang asli bukan apel vietnam, nilah dianya. saiz kecik jer. Seruas jari manis. Rasa manis masam. Ada biji besar ditengahnya. Isi nipis jer.



Lebat sungguh buahnya, disebabkan pokoknya banyak sangat duri, abah saya tebang pokoknya.




Tak sempat nak kutip buah mahupun daunnya sebab masa hari itu sibuk kenduri dan gi mandi sungai. balik dah penat. abah saya pulak dah buang dahan-dahan ni jauh dari rumah.

Tuesday, October 20, 2015

Pokok Tin tu Pakai Baja Apa?


Semakin menjadi-jadi tumbuh pucuk baru pada pokok tin saya. Saya tayang gambar kat fb. Ada pembaca yang bertanya. Patut simpan atau buang sahaja tunas-tunas tersebut, takut mengganggu tumbesaran pokok tin. Risau dia tak nak berbuah pulak.

Jadi saya usulkan pertanyaan tersebut di grup KBJTS. Ada macam-macam jawapan. Antara cadangan paling menarik pada perkiraan saya yang masih baru menanam pokok tin ini ialah daripada Nek Osh. 



Tengoklah betapa suburnya daun-daun pokok tin saya. Boleh buat teh ni. Pokok saya makin subur sejak saya guna baja FISH MEAL.  Gamba ada kat bawah ini. Kalau ada sesapa teringin nak order boleh email saya di semuamenjadi@gmail.com. Atau boleh order di Page Semua Menjadi serta FB SmRose Semua Menjadi yer.


Satu set baja ORGANIK Fish Meal (2 botol baja 60ml) RM10. Kos Pos RM7 untuk Semenanjung.
Cara guna: Satu penutup botol baja campur 2 Liter air. Sembur atau siram seminggu sekali. 

Iklan sekejap. Berbalik kepada cerita tunas pokok tin. Nek Osh cadangkan saya semai tunas-tunas tersebut untuk dapatkan pokok baru. Idea yang sangat bernas dan menarik. Nek Osh juga tunjukkan gambar semaiannya yang berjaya.



Kaedahnya: Potong pucuk bawah nod ke-2 atau bawah nod ke-3. Buang daun besar, tinggalkan pucuknya (2 helai daun). Pastikn pucuk tu btgnya ada 2 atau 3 nod baru boleh disemai. Sebaiknya guna penggalak akar. Lepas basahkan batang, celup penggalak akar dan cucukkan ke dlm tanah. Tanam waktu lewat petang supaya pucuk boleh recover sebelah malam. Basahkan medium tanah jangan banjir. 



Letak kat tempat redup bwh bumbung. Sungkupkan pucuk. Sebaik-baiknya guna peat moss + perlite. Guna tanah  6 in 1 dan tanah kompos pun boleh hidup. Apapun peatmoss + perlite paling bagus.



Ini rupanya semaian yang telah berjaya.

Selamat Mencuba!

Monday, October 19, 2015

Tomato Hijau Percuma


Baru-baru ini saya pergi ke neseri favourite saya. Macam biasa, tengok-tengok pokok baru, sambil membeli-belah dan menambah ilmu pengetahuan.

Uncle neseri macam biasa tegur saya dengan mesra dan bawa satu beg plastik. Dia suruh saya ambil tomato hijau yang ada berbakul-bakul kat neserinya. kata uncle, ianya pemberian kenalannya dari Cameron Highland. Kenalannya buang semua pokok tomato yang ada di ladangnya untuk digantikan dengan tanaman kekwa yang lebih menguntungkan.

Saya tanya uncle, free ker tomato ni, uncle kata dia mana berani nak mintak duit untuk tomato tu, saya ni kan pelanggan lama dia yang selalu mengabiskan duit kat nesri dia. ayat yang hujung tu saya lah yang tambah.

Saya ambil separuh plastik. uncle kata sikit sangat tu, dia suruh saya ambil lagi. Banyak giler, tah nak buat apa saya pun tak tau. Jadi saya tanya rakan-rakan di Grup FB Kebun Bandar (KBJTS) nak buat apa dengan tomato hijau ini.

Tak sangka ramai yang sudi jawab dan sudi Likes kat posting saya tu. Macam-macam resepi saya dapat.

Selain itu ada juga rakan-rakan yang bagitau tomato hijau ini agak toxic, sebenarnya keseluruhan pokok tomato adalah toxic, terutamanya batang dan daunnya. Tetapi kadar toxic dalam tomato akan berkurangan bila ia telah matang. Dengan itu tomato adalah selamat dimakan kecuali diambil berlebihan. Memang semua benda pun kalau diambil berlebihan akan memudaratkan. Lebih baik bersederhana.

Tomato hijau lebih selamat dimakan setelah dimasak daripada dimakan rendah. 


sila klik gambar untuk lihat dgn lebih jelas


Berikut adalah komen-komen dari rakan-rakan FB Grup Kebun Bandar:

You, Siti Rohayu Saiman, Wani Zakaria, Mohd Firdaus and 199 others like this.
Comments
Azlina Abd Shukor Sambal tomato
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:02

Lida Leman Buat masak taucu + udang basah, sambal hijau, kari dll
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:03

Marzilawati Ahmad msk megi buh ni sgt lah sdp huhu
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:04

Wahil Reza Rosma Wahab Bagi lah jiran lebih tu. He3
Unlike · Reply · 3 · 17 October at 17:04

Norasiah Ishak Mkn dhn adam boi
Unlike · Reply · 2 · 17 October at 17:05

Norasiah Ishak Oppss...asam boi
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:05

Nora Azlin Sambal ijo
Unlike · Reply · 2 · 17 October at 17:05

Ahmad Ridwan Johari Sambal tomota sedap tu.....
Unlike · Reply · 2 · 17 October at 17:06

Lan Lucas Chutney tomato
Unlike · Reply · 3 · 17 October at 17:06

Azlina Yaakob A ahh.. potong2 buh ngan asam boi
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:07

Shazania Mohd Mahat Makan dgn asamboi. Aritu ada posting kt gp sebelah. Dia kata sgt sedap.
Unlike · Reply · 2 · 17 October at 17:08

Sari Regars Cer google manisan tomat kurma
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:09

Intan Saad Ulam dgn sambal blacan. Sedap rangup n tak masam sb blom masak lg. Sy dh cuba
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:09

Achik PEace Klau saya potong bawang bawang putih cili hijau ikan bilis tumis ltak santan sikit.
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:09

Nor Mazz Msk tumis pedas...cili api, bwg bsar, b.putih...smua hiris, tumis layu msuk tomato (ptg baji ptg 4 sblh), msuk garam cukup rasa gula air asam, biar didih - msul ikan bilis grg, gaul rata, angkat n hdgkn...
Unlike · Reply · 4 · 17 October at 17:10

Nana Branson's Tumbuk ikan bilis+bwg merah+bawang putih+cili api lepas tu tumis sampai garing br letak tomato ni.sodapppppp,mil ajaw.
Unlike · Reply · 3 · 17 October at 17:10

Hada Wafee Makan dgn asam boi
Unlike · Reply · 2 · 17 October at 17:11

Azlianty Ahmad Tumis campur udang...sedap
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:11

Jamaeyah Umiey Sedap buat msk sambal
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:11

Ruselina Sulong Pernah dgr tomato muda ada racun .
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:11

Momi Kitkat Hiris@cencang.tumis bersama bwg besar, bwg putih, cili besar ijau, lada padi, dan udang kering@bilis kering@ikan kering..boleh bagi2 kat jiran2 @ frozenkan...
Like · Reply · 1 · 17 October at 17:12

SmRose SemuaMenjadi Banyaknya cadangan. Rasa nk patah balik g neseri tu. Ambik 4 bakul... hahaha
Like · Reply · 17 October at 17:12

Marina Osman Lg satu...jelatah tomato...
Hiris tomato, hiris bawang, potong2 cili api....letak cuka makan, gula, garam sikit...gaul2...
Unlike · Reply · 2 · 17 October at 17:12

Marina Osman Masak asam pedas bubuh dia..
Masak kari..bubuh dia
Masak kicap..bubuh dia...See More
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:12

Nor Hazira Othman Boleh bg kt jiran plak...
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:13

Azian Aziz Buat jeruk
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:13

Syaza Liza Buat ulam pun sedap
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:13 · Edited

SmRose SemuaMenjadi Haaaaa.... tomato hijau ada racun. Betui ker Ruselina Sulong? Ngeri pulak
Like · Reply · 17 October at 17:13

Hidayah Ong bak mai sini la...
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:13

SmRose SemuaMenjadi Meh sini kak Hidayah Ong. Uncle tu bg free jer. Ada byk lagi
Like · Reply · 1 · 17 October at 17:14 · Edited

ازلينا رازيمهواتي عزيزي buat kerabu tomato.sedap.perghhh
Like · Reply · 17 October at 17:15

Raiha Mindakon mkn cicah asam boy x pun serbuk asam.. mcm mkn jambu dappp
Like · Reply · 1 · 17 October at 17:15

Azizah Jamil potong tomato+bawang besar.nipis2 +masukan sambal belacan(yg d mkn dgn ulam) air asam jawa letak bnyak cikit..mcm kerabu
Like · Reply · 1 · 17 October at 17:17

Aziamin Mohd Amin Goreng tempura..
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:17

Latem Latem Potong2 buang biji pastu simpan asam boo.... kiki emoticon
Unlike · Reply · 2 · 17 October at 17:17

Nik Razainon Che Hassan Buat salad pun sedap. Ulam dgn sambal belacan lg sedap
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:18

Surani Mustafa Buat ulam.mkn ngn nasi.sy sllu beli yg hijau.
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:18

Sall Selaiman Sedap makan tomato hijau cicah dgn garam...
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:19

SmRose SemuaMenjadi Nk try tomato asam boi tu. Cam sedap jee
Like · Reply · 2 · 17 October at 17:19

Ruselina Sulong SmRose SemuaMenjadi sy pernah dgr je tapi sy makan juga terutama bila masa kari.
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:19

SmRose SemuaMenjadi Kecik2 dlu selalu mkn tomato cicah garam
Like · Reply · 17 October at 17:19

Alida Mahyuddin Tomato chutney
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:21

Lida Leman Tomato ni krg sedap mkn mentah. Yg merah sedap cicah garam,
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:21

Fairuz Diyana Cicah dgn garammmm
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:21

Norizah Bahar Buh Dlm kari ikan
Like · Reply · 2 · 17 October at 17:21

Azzor Mahs Mkn cm2 pn blh.tmis ng cili ijau pn sdp..
Like · Reply · 17 October at 17:21

Norizah Bahar Ni sikit
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:21

SmRose SemuaMenjadi Tk gemar mkn kari.... huhuhuhu
Like · Reply · 17 October at 17:21

Norizah Bahar Cicah dgn Asam boi
Like · Reply · 17 October at 17:23 · Edited

SmRose SemuaMenjadi Nak sikit ker Norizah Bahar? Meh mintak kt uncle neseri
Like · Reply · 17 October at 17:22

Norizah Bahar Kt mana
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:24

SmRose SemuaMenjadi Ipoh mali maaa
Like · Reply · 17 October at 17:24

Badboys Man Sambal ijo
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:25

Norizah Bahar Mak oii jauh tuuu
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:25

Hidayah Ong
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:25

Norizah Bahar
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:25

Rohaya Hassan Buat sambal belacan...kena makan hari2 supaya cepat habis....hahaha
Like · Reply · 1 · 17 October at 17:25

Azzor Mahs Awet muda mkn nie sllu
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:27

Lizawati Mohamed bt sambal hijau...
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:27

SmRose SemuaMenjadi Buat sambal jual online buleh? Hahaha
Like · Reply · 17 October at 17:28

Mohd Roslim Hamzah Buat pesta baling tomato pon ok gak...huhu...
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:30

Nadia Hambali Goreng salut dgn tepung yg campur dgn keju...google..sbb tgk kat tv..ade resepi tomato hijau ni dia goreng
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:36

SmRose SemuaMenjadi Menarik tu
Like · Reply · 17 October at 17:45

Hasnah Man msk lemak cili padi pekat2 dngn udang hidup..
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:40

Hasnah Man buat smbal cmpur cili pdi ,bilis dn tempoyak.
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:41

Abdul Malek Sallabiah Makan dgn assm boi campur cili padi macam buat jeruk mangga tu...sedap
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:42

Kebun Jannah buat ulam sedap..krup krapp!
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:45

SmRose SemuaMenjadi Meleleh air liur baca cadangan rakan2 kbjts
Like · Reply · 17 October at 17:45

Noor Lee Makan dgn somboi.
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:45

Moressa Ahmad Tomato hijau xpernah makan..rasa apa ya
Like · Reply · 17 October at 17:48

SmRose SemuaMenjadi Ada rasa maung sikit
Like · Reply · 1 · 17 October at 17:48

Norsiah Ab Hamid Yang paling baik agak tak bolih habis makan,sedekah kan,memang elok sampai akhirat
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:49

Rukiah Ali Hiris jadikan kerabu
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:54

Amerro Ronaldo Makan begitu pon sodap.
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:54

SmRose SemuaMenjadi Ada resepi kerabu tomato Rukiah Ali?
Like · Reply · 17 October at 17:55

E'Rosee Yusoff Mcm2 blh buat dgn tomato hijau... Bestnyaa
Like · Reply · 17 October at 17:58

Nasidah Nasaha potong nipis2 lps tu masukkan dlm fridge . . dah sejuk makan jadikan snek.. sedap n rangupppp
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 17:59

Nek Osh Makan dgn asam boi .. Belah 2 tomato, letak asam boi kat tgh tomato.. Makan...wink emoticon
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 18:02

SmRose SemuaMenjadi Nanti patah gigi tergigit bijik asamboi.... hahaha
Like · Reply · 1 · 17 October at 18:11

Wynnee Goh
Wynnee Goh Tomato hijau sebenarnye toxic. Lebih baik jangan makan
http://www.botanical-online.com/tomato_toxicity.htm

Tomatoes toxicity
The plant that produces tomatoes is a member of…
BOTANICAL-ONLINE.COM|BY BOTANICAL-ONLINE S.L.
Unlike · Reply · 2 · 17 October at 18:02
1 Reply

Amirah Rahimin Sedap ni tumis belacan...
Tumiskan cili hiris, bawang hiris, bawang putih hiris, n ikan bilis... 
Bila dah naik bau, letak belacan sebesar IBU jari hancur2 kn n tumis skali......See More
Unlike · Reply · 3 · 17 October at 18:04

Ayesya Ariesya Mkn dgn asam boy,,,cdap
Like · Reply · 1 · 17 October at 18:07

Erwina Bakarrudin Maaf...sekadar berkongsi
Erwina Bakarrudin's photo.
Unlike · Reply · 3 · 17 October at 18:09

Rohaimi's Daughter Makan dgn asam boi. Nyum
Unlike · Reply · 2 · 17 October at 18:10

Eshahkasim Eshahkasim Masak lemak kuning ngan ikan kukus
Unlike · Reply · 2 · 17 October at 18:11

Sh-norharyati Yati potong2 cincah dgn sebuk asam boi
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 18:12

Munirah Adnan Simpan sampai masak buat pes tomato leh buat kuah pasta
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 18:12

Nor'asikin Zakaria banyak benor....
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 18:12

Kasidah Qasidah Jus tomato,
Unlike · Reply · 2 · 17 October at 18:13

Munirah Adnan Agih2 kat jiran, kawan, sedara mara, rumah anak yatim tp pas la lepas dia da merah sikit
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 18:15

Annur Amanda sedapnyer... tumis ngan ikan bilis kecil2.. hirisan bwg besar n cili padi...
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 18:16

HanHan Nyz Sambal balado hijau
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 18:16

Rukiah Ali Tomato dibersihkan, hiris nipis.
tumbuk @ kisar 3 biji cili merah segar, 3 ulas bwg merah, I senduk udang kering + sedikit belacan bakar, klau nak pedas + sedikit cili api. masukkan tomato hiris dlm mangkuk besar, taburkan bahan yg ditumbuk kasar2 ta...See More
Unlike · Reply · 3 · 17 October at 18:17

Jamaliah Mat Isa Masak kari ikan..campur tomato muda dan kacang bendi.
Unlike · Reply · 2 · 17 October at 18:17

SmRose SemuaMenjadi Tqvm Rukiah Ali
Like · Reply · 17 October at 18:17

Eshahkasim Eshahkasim T kasih
Like · Reply · 17 October at 18:19

Rukiah Ali sesama kasih, ni resepi orgtua2 dikampung dulu, sesekali buat ok juga.
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 18:22

Eizra Hazrah Pnh tgk kt food network dia buat goreng tepung..
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 18:22

Red Apple Mkn dgn serbuk asam boi
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 18:24

Lynna Ghani Goreng celup tepung...cicah cili sos...😀
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 18:28

Saniyah Mansor Tomato hijau xbagus mkn..
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 18:34
1 Reply

Yuslina Mustaffa F
Like · Reply · 17 October at 18:37

Moksu Tintin Goreng tepung... buat air blandkan...buat masak sambal goreng buh tomato ni di cincang... masak kari... dah tumis bawang kemasan semua masukkan tomato ni di cincang... buat ais blanded buh limau... eh macam macam boleh buat.. makan colek kuah rojak pon sedap
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 18:55

Moksu Tintin Saya memang suke tomato hijau alhamdulillah yg beri kesihatan Allah swt.
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 18:56

Mimos Syah Kalau awak suka mkn nsi myak ke tomato ke briyani ke nsi arab ke..awak bole blend n letak.wktu tumis..
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 19:37

Husna Farisha Buat nasi tomato mak ko hijo hkhkhkk
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 20:06

Ayuniey Kuzieyn Mkn dgn asam boi..dorg ckp sdap tp sy xpnah cuba pn
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 20:47

Roszalina Saim hirirs ng lada...bwg ptih...bwg bsr...ikn blis grg...tumis dia...mkn ng nsi panas kikikii
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 21:06

Hamimah Yasin Buat ulam + kicap + bawang kecil d hiris + air asam limau 
Sedap ....
Like · Reply · 1 · 17 October at 21:17

Shahrul Riza Arshad Sedekah
Unlike · Reply · 2 · 17 October at 21:49

Cik Ann Mkn dgn asam boi....
Unlike · Reply · 1 · 17 October at 22:16

Rosiati Mukayat Buat sambal tumis cili padi,masuiian tomato yg dihiris.
Like · Reply · 17 October at 23:59

Nur Ardeliasari Sayur lemak putih
Unlike · Reply · 1 · Yesterday at 00:07

Vera Didato fry green tomato sedap
Unlike · Reply · 1 · Yesterday at 04:30

Quein Ryna Makan buat ulam.. makan dgn buah asam boi.. pastu buat juice pastu bg2 kt org yg nk hehe.. dap tomato
Unlike · Reply · 1 · Yesterday at 05:15

Fawa Gill Buat salad je...
Unlike · Reply · 1 · 18 hrs



Friday, October 9, 2015

POKOK ANGGUR RM19 ( tak termasuk kos poslaju)




Sila hantar email kepada semuamenjadi@gmail.com atau  hantar personal message ke akaun fb SmRose Semua Menjadi sekiranya berminat mendapatkan pokok anggur.

Kos Pos RM10 sepokok utk Semenanjung dan Kos Pos RM14 untuk 2 pokok utk Semenanjung.


Tips Penanaman Anggur
  1. Tanah yang  sesuai untuk menanam anggur adalah tanah yang tidak menakung air dan sedikit berpasir.
  2. Pokok anggur perlukan 80-100% cahaya matahari untuk hidup dan membesar.
  3. Ia juga perlukan air yang banyak tapi tidak sehingga bertakung. Siram air pada bahagian pangkal pokok dan bukannya pada daun.
  4. Daripada pengalaman saya sendiri, baja organik boleh juga digunakan pada pokok anggur. Selain itu air basuhan ikan, air beras dan hampas kelapa juga ada digunakan.
  5. Pokok  anggur perlu dipangkas setelah mencapai tinggi/panjang lebih 5 kaki.
  6. Digalakkan untuk menabur baja penggalak bunga 20 hari sebelum pokok dipangkas.

Wikipedia

Search results

Tetanda

Bunga Jualan Tuaian Anggur Kebun Abah Cameron Highland Jiran Ros Jepun Nurseri Delima LAIN Mak mak abah cabang tiga tenggek burung Biji benih bunga telang nurseri kegemaran Kebun Mak Mulberry Resepi timun betik Kebun Pucuk Ubi bunga ros jepun cili api daun sup kemunting ulam Kelapa gajet Jarum Tujuh Bilah Tomato Ceri Bunga Raya Cili Kekabu Air Kucing Markisa Mimin Okinawan Spinach Sawi Tomato Ulam Raja abah herba melur roselle serai timun ladang Bayam Malabar Merah Boss Epal Hijau Korea LDL Leptospermum Petola Bantal Punica Granatum Selom Stevia Strawberi benih cendawan cili hijau herba liar hiroponik mengkudu siam pisang Daun Pandan Durian Belanda Iklan Jambu Kacang Panjang Kailan Kunyit Nasi Goreng Pokok Tin Port Dickson Red Indian Guava Strawberry Temerloh ati-ati bayam merah daun epal bidara gajus hidroponik kesum ketereh kiriman kulat labu labu manis limau kasturi limau purut mangga mata itik mempelam mulberi pucuk ubi kerinting pudina sambung nyawa shepherd pie sireh telinga kera Azalea Bendi Betik Birthday Cili Merah Hyacinth Isnin Jagung Jus Kacang Panjang Renek Kelantan Orkid Pemandangan Petola Pokok semalu Senduduk Putih Taugeh Terung Bulat Terung Telunjuk Timun Tikus Ubat Vietnam batu karang bayam hijau benih kelapa berbunga bidara buah letup-letup buah naga bunga kantan bunga kertas bunga liar bunga ros carrot cerita ciku daun kaduk daun kari daun limau purut epsom salt gastrik hospital hoya jeruk jualan17 kacang botol kacang kelisa kaktus kangkung karot ketam kobis ungu kucai kuini kuning laksa mauritiana mawar mexican petunia misteri nuffnang padi pasu dinding pelik pisang tanduk pokok pisang pos pucuk ketereh pucuk paku pucuk putat rendang salam tamar terung ulat Aidiladha Anaheim Peppers Anggur Merah Ayam Baja Pemanis Baja merahitam Bayam Malabar Hijau Belalang Kunyit Beri Ajaib Blackcurrant Bukit Tinggi Bunga Janggut Bunga Jarum Bunian Cemperai Cili New Mexico Datin Liz FLED FM Facebook Figs Garuda Gebu Habatussauda' Halia Hiasan Idola Impian Iris Janggut Ali Jerimin Kacang Hijau Kacang Tanah Kamal Kanak-kanak Kecik Kekwa Kemuning Kosmo Kuala Terengganu Lada Hitam Lavender Lengkuas Magnolia Mangga Taiwan Masak Kicap Melancong Microwave NUCLEAR MALAYSIA Noni Siam Orkid Air Passport Pasu Penat Penulis Novel Pertama Pertandingan Memasak Plastik Pulasan Racun RnR Rosemary Sali Selasih Serissa Setahun Siput Sireh India TCT TRAP TYT Taiping Tiada Entri Tiru Titiwangsa Tomyam Trong UNDI Utusan alpukat april2015 asam batu avocado baja cecair baja kopi premium belinjau bernas betik akar biodegradabel bisul buah buah putat buluh lemang bunga kuning bunga longkang bunga plastik bunga sate cek cekur manis cempaka tanjung cencalok cendawan busut ceri barbados cicak kobin cili besar cili ungu comel costus daun bawang daun keledek daun kunyit durian euzie galak kucing gelang pasir ginseng jawa gout gulai masam halaman hijau hobi hotel ikan herba jabuticaba jambangan jambu batu jangguih jantung pisang kacang botor merah kambing kelapa pendek kelu keman air kenduri kerabu viral asam masin kerabu viral nenas keratan batang khasiat kimchi kiwi kobis cina kumquat kurma lada pahit lantana liar limau bali limau mandarin lobak putih mahkota dewa malabar malang maman mancing masak melada pahit merah jambu microvawe money plant muak nasin ngeri nilam nona online orkid hutan other inbox pakej oktober paku pelangi parsley pegaga pegaga kampung pencuri perabot taman peria katak periuk petai petai belalang petunia pisang emas pisang kaki pisang muda pizza pokok duit pokok peluru pistol pokok petai pressure sprayer pucuk cemperai pucuk kaduk pucuk mangga pucuk mulberi pucuk ubi keledek pulut kuning purslane raspberry red button ginger roses forever salad santai sedekah sedih sejuta serawa sirap roselle stoberi sungai taman tergantung teh pudina tembikai kuning terima kasih terung berembang tragedi tulasi ubi kayu ubi keledek ungu wangi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...