Inilah hasil tuaian dari rumah mak abah saya. Kecut semuanya sebab perjalanan jauh (jauh la sangat). Cuaca pula panas.
Apa yang saya kutip? Pucuk ubi kerinting, betik mengkal, bunga kantan dan ulam tenggek burung.
Ini pula hasilnya setelah dimasak. Rebus pucuk ubi campur betik mengkal. Memang kegemaran saya. Cicah pula dengan sambal belacan campur asam jawa. Terangkat! Makan dengan nasi putih, jangan pula makan dengan nasi beriani, tak kena lansung.
Ada lagi satu benda yang mak saya bekalkan masa saya balik, pais ikan. Tapi lupa nak ambil gambar. Sambal kelapa pais ikan yang lebih saya simpan. Esoknya saya makan ulam pucuk tenggek burung cicah sambal kelapa lebihan pais ikan. Tentulah dengan nasi putih.
Sedap.
Lama dah tak makan celur betik..sedap kan..
ReplyDeletesedap sangat, bertambah-tanbah nasik...hehehe
Deleteoh, namanya pucuk ubi kerinting. Saya ada tanam, tapi tak tau nama...pucuk tenggek burung pun ada, tumbuh sendiri, agaknya burung yg bawa benih ...tapi tak pula pernah nampak burung dok bertenggek atas pokok tu...u ada nampak?
ReplyDeleteentah la btul ke idak namanya macam tu, tp ramai yg panggil begitu, pasal burung tu betullah tak pernah nampak pun
Deletetak pernah makan betik mengkal dengan pucuk ubi.. one fine day kena try juga ni..
ReplyDeletememang kena cuba, masa rebus tu campur gula sikit...sedap
Deleteterliur pulak dah jadi lauk..lama betul tak makan mcm tu..
ReplyDeletemesti siang terbayang malam termimpi-mimpi...hehehe
Deletesegar betul tgk sayur rebus tu...
ReplyDeletekalau nak lagi sedap, masa rebus letak daun kunyit, mengancam
Deletebetik mengkal bt masak kari pun sodapppp
ReplyDeleteslalu gak dengar yg tu tapi belum pernah cuba
DeleteOh bahaya bertambah-tambah selera nak makan ni :). The best.
ReplyDeletemmg bahaya, boleh makan sekali-sekala jer nampaknya
Delete