Tuesday, October 23, 2012

Tuaian Hari Selasa


Jambu ini lagi, kebelakangan ini berlumba-lumba dia masak. Kalau di biar lama kat pokok jadi habuan burung pulak.
 

Inilah rupa mereka di pokok, walaupun di tanam tanpa membuang pasu plastik, sekarang ini pokoknya dah banyak mengeluarkan pucuk-pucuk baru. Bunga-bunga baru pun ada. Saya dapati buah jambu ini kalau warnanya dah merah sangat, rasanya jadi masam. Tapi kalau masih mengkal, warnanya hijau kemerahan, rasanya manis sikit dan sedap di makan. Agaknya kalau dah banyak sangat buah jambu ini bolelah saya buat jus Red Indian Guava pula.

8 comments:

  1. kalau buat rojak ok tak?
    Agak lain sikit rupanya dari jambu biasa tu kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cadangan yg baik tu...hehehe, sbb masam bole ganti mangga

      Delete
  2. salam kenalan kak rose nice hobby..ei geram tengok..pokok jambu ke tu kak...xpenah tgk..anyway zila dah folo kak..

    ReplyDelete
  3. wooo..buah jambu ke..banyak jugak tanaman kat rumah awak ye..ni ke jambu red guava tu yang kat supermarket ada jual air jambu ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak ada banyak mana pun, jambu ni kecik jer, besar ibu jari, yg jus jual kat kedai tu jambu yg besar

      Delete
  4. jambu dia rupa macam manggis dia punya tampok bawah tu. ???

    ReplyDelete
    Replies
    1. m,acam jambu batu biasa jer, cuma daunnya dan saiz yg berbeza

      Delete