Thursday, January 10, 2013

Tuaian Pagi Khamis


Tuaian hari ini sikit sahaja. Ianya khas untuk saya gunakan dalam sejenis masakan.


Dari kiri saya perkenalkan (walaupun semua orang dah kenal), dua batang daun sup, cili api kecik tapi tak berapa pedas dan kegemaran saya si cili hijau kerinting.

Dah lama saya tak letak resepikan. Kali ini saya nak letak resepi Masak Kicap Cara smRose.

Bahan-bahannya:
  1. 1/2 ekor ayam saiz sederhana dipotong 8 (ikut suka)- daging lembu pun boleh
  2. Kicap lemak masin secukupnya
  3. Sos tiram 1 sudu besar
  4. Halia 1cm (hiris)
  5. Bawang Besar sebiji (hiris)
  6. Bawang putih 2 ulas (hiris)
  7. Lada hitam 1 sudu besar (tumbuk-saya suka lebihkan)
  8. Cili Api 7 biji (ikut suka)
  9. Cili Hijau 7 biji
  10. Daun sup
  11. Minyak untuk menumis dan garam

Caranya:


  1. Tumis halia, bawang besar, bawang putih dan cili padi yg dipotong 2.
  2.  Kemudian masukkan ayam (boleh juga di goreng dulu).
  3. Setelah itu masukkan sos tiram dan kicap.
  4. Kalau nak kuah lebih boleh masukkan air.
  5. Setelah ayam empuk, masukkan serbuk lada hitam dan gaul rata.
  6. Kemudian masukkan cili hijau yang dipotong.
  7. Kacau sebentar, setelah masak, hidangkan dan akhir sekali tabur daun sup yang di potong kasar.
  8. Sedia di makan dengan nasi putih panas masak dalam microwave.

2 comments:

  1. Salam smRose,
    Tak pedas sangat ke tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,
      cili api sy tu tak pedas, kalau guna cili pedas kurangkan ikut kesesuaian

      Delete