Kira-kita setahun lebih dahulu saya telah di tipu oleh taukeh nurseri yang menjualkan sepohon 'raspberi' yang sebenarnya adalah sepohon mulberi dengan harga RM6. Walaupun begitu saya sangat sayangkan pokok mulberi saya kerana senang sangat nak dijaga. Tak banyak karenah dan tak banyak penyakit serta serba boleh.
Mula-mula dulu saya suka makan buahnya yang manis bila dah berwarna hitam. Tapi semenjak semut-semut dekat pokok dah pandai makan buah mulberi untuk mengubati penyakit darah tinggi mereka, saya hanya mampu melihat buah mulberi saya merah dan kemudiannya hilang secara tiba-tiba keesokan harinya.
Pedulikan semak samun di dalam gambar. Pokok mulberi ini saya tanam di sempadan rumah saya dengan jiran sebelah kanan. Yang semak samun itu ialah taman firdausi jiran sebelah kanan merangkap adik kepada jiran sebelah kiri saya (perangai pun sama naik, adik beradiklah katakan).
Sekarang ini saya hanya mampu makan pucuk mulberi. Selalunya saya rebus, kadang-kadang-kadang saya masukkan dalam ramuan ikan herba. Tapi mak saya dah sudah pun mula menanam mulberi berkata bahawa pucuk mulberi juga sedap kalau di buat tumis air. Kebelakangan ini mak saya sedang giat membiakkan pokok mulberi untuk mendapatkan pucuknya.
Saya pun mungkin akan menukar sayur kegemaran saya iaitu pucuk ubi kepada pucuk mulberi.
Lepas ini apa kata kita cuba buat masak lemak putih pucuk mulberi.
************************************************************************
Nak beli benih tanaman secara online?
Sila ke Jualan Semua Menjadi
Tanam gak pokok mulberi dr keratan. Kelima2nya kematian....nnt hujung bln nk order lagi. Ttg idea masakan tu blh juga nk cubanya :)
ReplyDeletejarang2 kejadian keratan mulberi mati, lambat tanam kot ni.... kita cuba lagi
Deletekalau ikut pengalaman sy 2,3 tahun neyh,lambat atau cepat tnam keratan mulberri xder efek sgt pd mulberri sbb sy pernah kerat ranting2 mulberry sy dan biar selama 2minggu,.bila tnam,hidup je..bg sy la,kalau nk tnam dr keratan,saya cucuk terus ke tanah...xperlu korek tnah terlebih dahulu..sbb biasanya kalau saya korek tnah untuk tnam keratan itu,mesti mati...kalau cucuk ke tanah terus,hidup pulak..pelik,tp benar..huhuhuu.. ^_^
Deletesalam Rose,
ReplyDeletewah banyaknya pokok mulberi, sampai buat sayur. Tanam terus atas tanah ke?
sy tanam dalam pasu tapi akarnya dah masuk dlm tanah, mak sy tanam atas tanah. sy rasa pokok mulberi ni lebih elok tanam terus atas tanah, pokok lebih besar dan sihat
DeleteCuba buat masal lemak pucuk mulberi lak..mesti nyaman kan..:)
ReplyDeletenanti sy cuba, kita tungguuuuuuu
ReplyDeleteHmmm. Kalau bab masak-masak ini saya tak berani mencuba masak pucuk-pucuk pelik. Yelah. Setakat ini mak saya masak pucuk ubi dan mengkudu (ini serius pahit!).
ReplyDeleteApabila melihat en. Iskandar memperkenalkan makanan-makanan pelik (bagi saya pelik kerana saya tak pernah makan).
Sekarang puan Rose pun ada berkata tentang pucuk pelik ini, terasa pula nak makan.
Bagus perkongsian ini. Membuka minda saya ada lagi benda lain nak makan selain pucuk mengkudu (yang pastinya pahit!).
Tuan Wong, pucuk ini sedap, rasanya manis-manis gitu
DeleteTerfikir pula apa khasiatnya yea? Puan selalu masak buat apa selain rebus? Mungkin nanti boleh kongsikan resipi rahsia pucuk Mulberi.
Deletesaya pernah masak rebus dan masak dengan ikan herba shja, dah baca pasal resepi ikan herba saya? mesti belumkan
DeleteKadang2 saya suka sedikit semak, tambah lagi bila perlu pergi kelain seminggu. Semak pada mata memandang tapi pokok dapat bertahan, ada pelindung cahaya matahari!. Kalau semak melampau, alamat kena biasa berkawan dengan ular le....
ReplyDeletesemak jiran sy tu tak de la sampai ada ular...hehehe
DeleteHa ha ha...lawak pagi Jemahat...."taman firdausi jiran saya"? Kelakarlah awak ni...he he
ReplyDeleteterpaksa buat lawak untuk mengubat hati yg sakit...hehehe
DeleteAssalamualaikum.
ReplyDeleteBoleh tolong saya kenapa pokok mulberi saya layu?
Dia sedang nazak. :(
http://thekeding.blogspot.com/2014/03/mulberi-rupanya-nama-kau.html
dah baca pun entri menarik kat blog tu, hehehe...klaka pun ada, mmg la layu sebab tak cucuk ke tanah. lenkali lepas culik dr rumah opah tu, terus cucuk kat tanah, baru lah sihat dan boleh membesar bagai johan...hehehe
DeleteDah lama kenal pokok melbery ni,tp baru minggu ni jinakkan diri ...air rebusan pucuknya power...setanding dgn ketum..
ReplyDeleteEsok nk Cuba buat masak lemak...