Monday, October 7, 2013

Harvest Monday-Spring Onion

Saya tanam bawang ini sebab dah tumbuh tunas.

 Daripada ia membusuk, baiklah dia jadi daun bawang.

Lepas itu daunnya jadi panjang melingkar, saya pun tuai.

Saya potong  kasar daun bawang.

Saya potong imau nipis yang kawan saya bagi sekali. 

Saya pecahkan telur dan campurkan daun bawang serta jus limau nipis. Kawan saya kata tambah limau nipis rasanya lebih sedap. 

Saya kacau guna garfu.

Lepas itu saya goreng, angan-angan nak buat telur dadar tetapi jadi telur hancur pula. Saya makan telur hancur dengan capati. Sedap.

10 comments:

  1. Sedap ni ...kadang2 bawang yg dah bertunas tu akak guna juga... dgn tunas2 tu akak guna..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jjimat Kmar ni, elok la tu, membazir tu kan amalan Syaitan

      Delete
  2. salam rose, paling best tanam bawang cpt jer boleh tuai kan...saya baru tanam minggu lps..utk 2nd batch.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam @na,
      betul tu, pejam mata jer tanam, senang sangat, pas tu boleh tuai...hehehe

      Delete
  3. haih terliur pulak tgk telur hancur tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...terliur byk kali pun tak apa, bukan susah nak buat pun...hehehe

      Delete
  4. saya pon baru tuai daun bawang semalam....ltk dlm popia...kdg2 beli bwg yg dah bertunas yg masuk list clearance kat tesco...pokok daun bwg express...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenkadang carik jugak stok akhir tu, tapi kat kws sy ni, stok akhirnya asik strawberi jer...yg lenlain macam kunyit ke, bwg ker jaramg ada, agaknya ada petani yg dah borong...hahaha

      Delete
  5. Assalammualaikum Rose.
    telur goreng macam ni sedap ngan roti..nak buatlah.tq Rose.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Kak Puteri,
      saya pun selalu buat camtu utk makan ngan roti, mudah dan sedap

      Delete