Hari sabtu, hari untuk berehat setelah bekerja selama seminggu, minggu ini agak tertekan dengan tugas-tugas di opis. Tekak pula rasa gatal-gatal, mesti nak kena sakit tekak, jadi saya minum ubat batuk untuk mengelakkan sakit tekak semakin menular. Kalau semakin teruk kena makan aiskrim pula.
Tuaian hari ini adalah sayur sawi dan juga kekabu air.Saya suka sayur sawi tumis dengan kerang. Kekabu air pula dimakan mentah cecah dengan sos Thousand Island seperti yang di cadangkan oleh pemilik blog Tanam Sendiri, memang enak.
Di sini saya nak berkongsi resepi sawi tumis kerang.
Bahannya:
1/2 kilo kerang berkulit (basuh dan rendam dengan air bercuka untuk buang kotoran kerang-10 minit)
Sawi secekak atau seikat (basuh dan potong)
Bawang besar 1/2 biji (hiris)
Bawang putih 2 ulas (ketuk)
Halia 2 cm (hiris)
Cili kering 4 biji (hiris)
Minyak masak 2 sudu
Garam secukup rasa
Caranya:
Tumis halia sampai naik bau, masukkan bawang, bawang putih dan cili kering. Setelah itu masukkan sayur dan akhir sekali kerang berkulit, kacau goreng sehingga kerang masak dan tambah garam secukup rasa.. Sedia dihidangkan bersama nasi putih panas.
makan aiskrim utk batuk? hehe..kalo husband saya bila dah batuk tak bagi makan benda2 sejuk nie..seriously..betulker aisrim ubat batuk?
ReplyDeleteubat sakit tekak, kalau sakit tekak sampai tak ade suara, cuba mkn aiskrim, ishaallah elok, dah cuba pun
ReplyDeleteSedap bunyi lauk ni lebih-lebih lagi dari tuaian sendiri. Tapi tukang kebun tak boleh makan seafood berkerang sekarang sementara menyusu anak, dia alah keluar rashes.
ReplyDeletekene puasa kerang-kerangan la nampaknya....hehehe
Delete