Monday, April 15, 2013

Jom Makan Laksa


Saya nak ajak makan laksa utara. Saya suka laksa saya banyak sayur segar atau ulam. 


Dari kiri saya perkenalkan daun selom (sendiri tanam sendiri makan), cili besar merah, daun salad dan cili api hijau.


Ini isi ikan dan asam keping khas untuk kuah laksa.


Ini pula daun kesum, ramuan paling penting. Kalau tak ada daun kesum tak jadi la laksa. Dipetik segar dari ladang saya sendiri(ladang cenonet belakang rumah).

 Bunga kantan tak ada, nak buat macamana, bukan senang nak cari kat bandaraya ni.




Ini hiasan laksa yang telah dihiris halus supaya senang dimakan.


Laksa yang telah dihias tapi belum di tuang kuahnya.


Jom makan laksa.

19 comments:

  1. Sedapnya...
    Kat rumah akak ada bunga kantan....kadang2 kering mcm tu je.
    Kalau berjiran sure akak dah hulur dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. smalam baru balik rumah mak bah, dah kutip bunga kantan dah...hehehe

      Delete
    2. Bau laksa sampai sini... sedap ni...sayur lebih!!! :) cantik naiknya daun selom tu

      Delete
    3. kalau ada ulam daun gajus, daun putat tentu l;agi sedap kan

      Delete
  2. salam ros, kecur air liur tgk laksa utagha tuh...mmg feveret sangat lah...nk kena pi cari laksa nih...hehe

    ReplyDelete
  3. Kena ade daun kesum jgk ker..aaiii..kempunanlah jwbnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau takde kesom..bunga kantan...erkkk dush ada ker?

      Delete
    2. sy tepuk dahi sendiri.....sambil tnya ada tak...mcm takde jer kt sana..:D
      sy dr tahun lepas cari pokok bunga kantan ni...payah jugak nak ada

      Delete
    3. kalo nak buat laksa kene la ada daun kesum, kalo tak de jadi asam rebuih jer

      Delete
  4. walla weh..laksa penang ferevet ever...walaupun bkn org penang...heheh..awk buat dgn isi ikan apa?
    kalau sy suka buat dgn ikan selayang..manis2 lemak isinya..ada jugak org buat dgn ikan sardin dlm tin tu..not bad kalau tau process ikan tu takmo bg bau hanyir..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy buat dgn isi ikan selayang la, org kat sini panggil ikan sadin (bukan dalam tin), kalo tk mao hanyir rbus/kukus ngan asam keping

      Delete
    2. bestnye laksa penang......tak yah p penang buat sendiri kat rumah asal ada bahan semua boleh. :)

      Daun kesum tu mabeles kehijauannya. :)

      Delete
    3. daun kesum tu mmg ijau tapi kecik2 saiznya sbb masa musim panas aritu tak siram selalu

      Delete
  5. rajin rose buat laksa..knah memang suka laksa..hee tapi xguna daun salad, knah guna daun selom, ulam raja pun boleh =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ulam raja tk pernah guna lagi, lenkali nak cubalah, TQ knah

      Delete
  6. salam Rose,
    nantilah akak buat laksa, kalau ada masa..eee sedapnya, dapat hidu wangi laksa rose masak ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy sebenarnya trigin nak buat laksam, tp malas nk gi kedai carik santan, cuba akak masak laksam...erm sedapnya

      Delete