Gambar di sebelah kiri namanya Daun Jarum Tujuh Bilah dan di kanan namanya Daun Sambung Nyawa Hitam/Ungu atau lebih dikenali sebagai Okinawan Spinach.
Kedua-duanya sangat berbeza daripada segi warnanya walaupun bentuk daunnya kelihatan sama. Daun Okinawan spinach kelihatan bergerigi dibandingkan dengan daun Jarum Tujuh Bilah yang tepian daunnya rata dan tidak bergerigi.
Ini Okinawan Spinach yang saya pernah ceritakan di SINI. Saya dah pernah makannya secara mentah, tumis dan juga celur. Ia mempunyai bau dan rasa yang agak kuat tapi masih boleh diterima oleh tekak saya. mungkin pada sesetengah orang rasa dan baunya sedap. Tapi memandangkan khasiatnya yang tinggi, bau dan rasanya tidak penting lagi. Saya selalu juga makan daun ini sebagai ulam.
Ini pula daun jarum tujuh bilah yang keratan batangnya dah merantau ke serata Malaysia. Saya juga pernah ceritakan tentang daun ini beberapa kali dalam blog ini. ini adalah daun-daun baru yang tumbuh setelah saya memangkas pokoknya baru-baru ini.
Daun Jarum Tujuh Bilah juga sangat berkhasiat terutamanya untuk pesakit kanser tetapi daun ini tidak mempunyai rasa dan bau dan agak berlendir. saya pernah ceritakan tentang apa yang saya buat dengan daun ini di SINI.
************************************************************************
Nak beli benih tanaman secara online?
Sila ke Jualan Semua Menjadi