Nak beli benih online?

Tuesday, January 23, 2018

Ho Chin Minh City Kali Ke 2 (2)

Petang tu kami cuba jalan kaki ke Pasar Ben Thanh. Punya la jauh dan bahaya. Kene seberang beberapa buah jalan yang sangat sibuk. Menakutkan. Terfikir, macamana la nak balik nanti.



Saya tak sempat makan nasi bukhara yang saya beli atas flight tadi.  Sampai sahaja di Jalan Malaysia, saya dan seorang kawan saya terus menuju ke kedai makan. saya pilih kuetiaw sup daging dan dia teringin sangat nak mencuba popia Vietnam. Macam biasa, harga makanan memang mahal. 

Kuetiaw sup berharga RM14 dan popia Vietnam berharga RM18. tapi kedua-duanya amat mengenyangkan. Sekali dengan harga air, jumlah keseluruhannya kira-kira RM40. memang makanan halal agak mahal, bukan kerana bahan masakan yang mahal tetapi kerana sewa kedai yg memang agak mahal.


Selepas makan kami singgah kedai Jamilah, harga barang-barang dah meningkat jauh dari tahun lepas. layanan yang diterima dari pekerja kedai juga sungguh hambar tanpa secalit senyuman di wajah diorang. Belagak betui sebab hari tu hari sabtu ramai yang datang ke Vietnam dari Malaysia. memikirkan 2 orang kakak kat opis saya kirim inner, saya beli la jugak. mintak kurang sikit pun tak layan. 

Tanya baju lycra pun nak tanak jer layan. Yang lelaki sibuk main hp. Geram jer rasa. kawan saya yang baru pertama kali datang ke HCMC ni teringin nak minum kopi la dan macam-macam lagi. banyak pulak tu barang yang dikirim oleh kawan-kawan opis dia.

Badan kami letih sebenarnya sebab tak tidur malam tadi kan. Jam 3 pagi dah naik bas, jadi kami bercadang nak pulang ke hotel awal. tak larat nak tunggu pasar malam buka. Tak larat nak tunggu jam 10 mlm, bila diorang buat lelong depan kedai.

Jadi kami pun carik teksi kete atau moto untuk balik tapi tak jumpa. Kami pun jalan kaki ikut suka hati.

Ini catatan di facebook pada hari kejadian.

'Miracle do happen. Insyaallah. Alhamdulillah. Kawan sy ter book hotel yg jauh dr Ben Thanh. Terpaksa la kitorg menapak. Waktu balik tinggal berdua shj. Kami nk naik moto grab tp tk jumpa pemandunya. Nk tahan teksi tak tau kt mana. Last2 kami tawakkal jer jln kaki redah kws construction, taman, jln beso. Nampak teksi nk tahan tp diorang tanak berenti. Di bumi asing ni sy terpaksa tanya pekerja sebuah restoran ckp ayam itik jer sambil tunjuk kad hotel. Pekerja tu geleng kepala. Dia panggil kwnnya, pun geleng kepala. Kami teruskan perjalanan sesukati. Sambil kata kt satu sama lain, sini kot, kt sini kot. Tiba2 kami ternampak cafe kat bawah hotel. Cam tak caya. Dah la tk bli simkad sana, nk call, ws sapa pun tk boleh. Tetiba sampai jer kt hotel. Alhamdulillah! Kami telah dibantu oleh Nya.'

Begitulah cetritanya. malam tu kami sembang-sembang dulu sebelum tido, memang tak percaya dengan apa yang berlaku. apapun, Alhamdulillah!

Friday, January 19, 2018

Ho Chin Minh City Kali Ke 2 (1)

Tiba-tiba jer kawan saya ajak ke HCMC. Diorang booking melalui expedia, cuma RM321 utk tiket penerbangan dan hotel untuk 2 malam. Saya rasa dah sangat murah. Apalagi, saya pun setuju.

Bermulalah persiapan untuk ke sana. Beli luggage Air Asia 25kg RM64. Makan saya pilih nasi biryani Bukhara 2 waktu pergi dan satu waktu balik.

Cadangnya nak makan satu waktu atas flight dan satu lagi bila sampai HCMC sebab kat sana makanan halal memang mahal. Satu hidangan nasik goreng biasa nya 80k dong, lebih kurang RM16, belum order air lagi.

Tiba harinya kami naik bas jam 3 pagi dari rumah ke KLIA2 dgn tambang RM85 untuk pergi balik. Sampai di sana dalam jam 6. Flight jam 11.55 am. kami datang awal untuk elak terlepas solat subuh.


Sampai sahaja ke airport Tan Son Nhat (tak sunat) dah ada pemandu yang tunggu kami dengan bayaran RM40 seorang untuk ambil dari airport dan trip shopping esoknya.


Kami pun naik bas dan singgah ke Linda Wholesale. kali ni saya tak beli apa-apa pun di sana sebab takde barangan yang menarik perhatian saya. Semuanya cam tak best. saya duduk kat tangga sambil beri komen atas pilihan kawan-kawan.

Pastu kami check-in hotel. Nama hotel kami Quy Hung Hotel jauh dari Jalan Malaysia iaitu tempat tumpuan shopping dan tempat makanan halal. Sebelum ni hotel kami dekat jer. Memang menyesal dok hotel ni sebab jauh tapi biliknya lebih luas dari hotel terdahulu.

Lagi yang mebuatkan jauh ialah kerana apa pembinaan yang dijalankan di kawasan berhampiran lalu kami terpaksa buat lencongan yang agak jauh bila berjalan kaki.





Wikipedia

Search results

Tetanda

Bunga Jualan Tuaian Kebun Abah Anggur Cameron Highland Jiran Ros Jepun Nurseri Delima LAIN Mak mak abah cabang tiga tenggek burung Biji benih bunga telang nurseri kegemaran Kebun Mak Mulberry Resepi timun betik ulam Kebun Pucuk Ubi bunga ros jepun cili api daun sup kemunting Kelapa gajet Jarum Tujuh Bilah Tomato Tomato Ceri Bunga Raya Cili Kekabu Air Kucing Markisa Mimin Okinawan Spinach Sawi Ulam Raja abah herba jualan17 melur roselle serai timun ladang Bayam Malabar Merah Boss Epal Hijau Korea LDL Leptospermum Petola Bantal Punica Granatum Selom Stevia Strawberi benih cendawan cili hijau herba liar hiroponik mengkudu siam pisang Daun Pandan Durian Belanda Iklan Jambu Kacang Panjang Kailan Kunyit Nasi Goreng Pokok Tin Port Dickson Red Indian Guava Strawberry Temerloh ati-ati bayam merah bidara daun daun kaduk epal bidara gajus hidroponik kesum ketereh kiriman kulat labu labu manis limau kasturi limau purut mangga mata itik mempelam mulberi pucuk ubi kerinting pudina salam sambung nyawa shepherd pie sireh telinga kera Azalea Bendi Beri Ajaib Betik Birthday Cili Merah Figs Hyacinth Isnin Jagung Jus Kacang Panjang Renek Kelantan Orkid Pemandangan Petola Pokok semalu Senduduk Putih Taugeh Terung Bulat Terung Telunjuk Timun Tikus Ubat Vietnam batu karang bayam hijau benih kelapa berbunga buah letup-letup buah naga bunga kantan bunga kertas bunga liar bunga ros carrot cerita ciku daun kari daun limau purut epsom salt gastrik hospital hoya jeruk kacang botol kacang kelisa kaktus kangkung karot ketam kobis ungu kucai kuini kuning laksa mauritiana mawar mexican petunia misteri nuffnang padi pasu dinding pelik pisang tanduk pokok pisang pos pucuk ketereh pucuk paku pucuk putat rendang tamar terung ulat Aidiladha Anaheim Peppers Anggur Merah Ayam Baja Pemanis Baja merahitam Bayam Malabar Hijau Belalang Kunyit Blackcurrant Bukit Tinggi Bunga Janggut Bunga Jarum Bunian Cemperai Cili New Mexico Datin Liz FLED FM Facebook Garuda Gebu Habatussauda' Halia Hiasan Idola Impian Iris Janggut Ali Jerimin Kacang Hijau Kacang Tanah Kamal Kanak-kanak Kecik Kekwa Kemuning Kosmo Kuala Terengganu Lada Hitam Lavender Lengkuas Magnolia Mangga Taiwan Masak Kicap Melancong Microwave NUCLEAR MALAYSIA Noni Siam Orkid Air Passport Pasu Penat Penulis Novel Pertama Pertandingan Memasak Plastik Pulasan Racun RnR Rosemary Sali Selasih Serissa Setahun Siput Sireh India TCT TRAP TYT Taiping Tiada Entri Tiru Titiwangsa Tomyam Trong UNDI Utusan alpukat april2015 asam batu avocado baja cecair baja kopi premium belinjau bernas betik akar biodegradabel bisul buah buah putat buluh lemang bunga kuning bunga longkang bunga plastik bunga sate cek cekur manis cempaka tanjung cencalok cendawan busut ceri barbados cicak kobin cikgu cili besar cili ungu comel costus daun bawang daun keledek daun kunyit durian euzie galak kucing gelang pasir ginseng jawa gout gulai masam halaman hijau hobi hotel ikan herba jabuticaba jambangan jambu batu jangguih jantung pisang kacang botor merah kambing kelapa pendek kelu keman air kenduri kerabu viral asam masin kerabu viral nenas keratan batang khasiat kimchi kiwi kobis cina kumquat kurma lada pahit lantana liar limau bali limau mandarin lobak putih mahkota dewa malabar malang maman mancing masak melada pahit merah jambu miang kham microvawe money plant muak nasin ngeri nilam nona online orkid hutan other inbox pakej oktober paku pelangi parsley pegaga pegaga kampung pencuri perabot taman peria katak periuk petai petai belalang petunia pisang emas pisang kaki pisang muda pizza pokok duit pokok peluru pistol pokok petai pressure sprayer pucuk cemperai pucuk kaduk pucuk mangga pucuk mulberi pucuk ubi keledek puding karamel pulut kuning purslane raspberry red button ginger roses forever salad santai sedekah sedih sejuta serawa sirap roselle stoberi sungai taman tergantung teh pudina tembikai kuning terima kasih terung berembang tragedi tulasi ubi kayu ubi keledek ungu wangi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...