Monday, May 25, 2015

Biji Benih

SENARAI BIJI BENIH YANG DIJUAL 
- RM2 sepeket

  1. Bayam Hijau Daun Bulat
  2. Bayam Hijau Daun Panjang 
  3. Bayam Malabar Hijau 
  4. Bayam Merah 
  5. Bayam Ungu Merah
  6. Bendi (10 biji)
  7. Betik Taiwan(10 biji)
  8. Bunga Telang (10 biji)
  9. Carrot 
  10. Cili Api 
  11. Cili Batik
  12. Cili Besar 
  13. Cili Besar YongPeng (Cili besar pedas)
  14. Broccoli
  15. Daun Sup 
  16. Jagung Manis (10 biji)
  17. Jagung Mutiara (10 biji)
  18. Kacang Botor (5 biji)
  19. Kacang Botor Hijau Minyak(10 biji)
  20. Kacang Buncis (10 biji)
  21. Kacang Panjang (10 biji)
  22. Kacang Panjang Renek (10 biji) 
  23. Kacang Sepat (5 biji)
  24. Kailan 
  25. Kangkung 
  26. Ketumbar 
  27. Kobis  
  28. Kobis Bunga
  29. Kobis Cina
  30. Kucai BARU!
  31. Kundur
  32. Labu Air (5 biji)
  33. Labu Manis (10 biji)
  34. Lada Pahit(10 biji)
  35. Leek
  36. Lobak Putih 
  37. Maman
  38. Nona (5 biji)
  39. Padi Sawah
  40. Padi Huma/Bukit
  41. Pak Choy 
  42. Pak Choy Besar
  43. Parsley
  44. Peria
  45. Peria Kecil (10 biji)
  46. Petola Bantal (10 biji)
  47. Petola Segi(10 biji)
  48. Roselle(10 biji)
  49. Salad Bulat 
  50. Salad Hijau
  51. Salad Manis
  52. Sawi Bunga 
  53. Salad Butterhead BARU!
  54. Sawi Curly Dwarf 
  55. Sawi Hijau 
  56. Salad Merah Fire RedBARU! 
  57. Sawi Susu/Nai Pak
  58. Sawi Tatsoi
  59. Saw Leaf/Tong Hao/Garland Chrysanthemum 
  60. Sayur Raja
  61. Selasih 
  62. Sengkuang (5 biji)
  63. Tembikai Merah(5 biji)
  64. Tembikai Susu 
  65. Terung Bulat 
  66. Terung Mini
  67. Terung Panjang
  68. Timun (10 biji)
  69. Timun Betik (10 biji)- BARU!
  70. Timun Jepun(5 biji)
  71. Timun Kuning(10 biji)
  72. Tomato 
  73. Ulam Raja 
  74. Zucchini (Miami Green)(5 biji)

BENIH BUNGA
  1. Cypress Vine
  2. Keembung
  3. Bunga Telang
  4. Zinnia (Campur warna) 
  5. Sunflower HABIS STOK


BENIH Special
  1. Asparagus -RM5 sepeket 
  2. F1 Hibrid Cili Padi Jambak Merah  -RM5 sepeket
  3. Tomato Ceri -RM5 sepeket
  4. Terung Putih -RM5 sepeket





    Sila hubungi semuamenjadi@gmail.com atau hantar personal message di FB untuk memesan biji benih pilihan anda.

Saturday, May 23, 2015

Kisah Saya Sebagai Pelanggan Biz Online

Saya dah lama deal dengan seorang peniaga ini untuk beli barangannya. Saya sebenarnya dah malas nak teruskan order tapi atas sebab tertentu saya teruskan juga. Walaupun  saya dah jangka akan ada masalah yang timbul dari urusniaga ini.
 
Order yang dibuat awal tapi atas sebab masalah logistik dan perlbagai lagi akhirnya terpaksa dilewatkan. Saya rasa peniaga ini kurang pengalaman.
 
Tibalah hari yang dijanjikan. barang yang dipesan tersebut beratnya lebih daripada 20kg. Peniaga memilih untuk hantar dengan bas sebab nak jimatkan kos. Urusan berjalan lancar dengan pihak bas, semua details mengenai bas dan pemandunya diberi dan waktu tiba juga sudah dijangka.
 
Lagi sejam bas nak sampai saya tepon driver bas, katanya masih jauh lagi. Dan yang paling mengejutkan katanya bas tak masuk ke destinasi yang dijanjikan. Bengang sungguh saya. Tapi atas sebab kesopanan pemandu bas berbangsa india itu bercakap di telefon saya tak jadi nak marah. Dia jelaskan berlaku kekeliruan di kaunter bas.
 
Saya hubungi semula pengantara peniaga yang menghantar barang. Orangnya agak berumur daripada suara yang saya dengar di telefon, saya rasa kesian pula dengan dia. Bersungguh-sungguh dia minta maaf. Tak sampai hati rasanya nak marah orang tua. Dia janji pekara macam ini takkan berulang lagi.
 
Saya pun buat kerja kat opis sambil tunggu masa untuk pulang kerja. Tiba-tiba pemandu bas telefon katanya dah nak sampai ke destinasi yang dijanjikan. Mesti dia bawak bas laju ni. Saya terpaksa keluar segera daripada opis dan menunuju ke destinasi yang dijanjikan dalam kesesakan lalulintas pukul lima waktu semua orang balik kerja dan mungkin juga ada yang balik kampung.
 
Dalam perjalanan, driver bas call lagi. Patutnya kami jumpa kat tol. Saya pula baru nak masuk highway. Nasib la driver bas ni berhemah. Saya pun berhemah juga.....hahaha!. Cakap dengan hormat.
 
Driver bas tukar tempat pertemuan. Saya pun drive laju-laju sampai ke destinasi. Sampai sahaja saya minta maaf ker patutnya driver patut minta maaf sebab salah destinasi. Tak kisahlah. Asalkan tak bertekak dan urusan selesai.
 
Saya pun ambil barang yang diletak dalam 2 kotak. Kotaknya basah. Bila angkat koyak la pulak. Aduhai! dugaan sungguh. Barang jatuh berterabur. Terpaksa pula kutip satu-satu. Ambil beg dan masukkan dalam beg. Adoi! Kena pasir lagi.  
 
Saya pun drive balik ke rumah saya. Terpaksa cuci yang dah kena pasir. Waktu tu pulak hujan. Apa la pulak rahmatnya yang saya akan dapat selepas menerima banyak dugaan ni yer.
 
Nasib baikla saya ni positif orangnya. Kalau ikutkan hati awal-awal lagi saya nak suruh driver bas agih-agihkan sahaja barang-barang tu kat penumpang dalam bas. Senang cerita. 

Wikipedia

Search results

Tetanda

Bunga Tuaian Kebun Abah Jualan Cameron Highland Jiran Ros Jepun Anggur Nurseri Delima LAIN Mak mak abah cabang tiga tenggek burung Biji benih nurseri kegemaran Kebun Mak Mulberry Resepi Kebun Pucuk Ubi bunga ros jepun bunga telang cili api daun sup kemunting ulam Kelapa gajet timun betik Jarum Tujuh Bilah Tomato Ceri Bunga Raya Cili Kekabu Air Kucing Markisa Mimin Okinawan Spinach Sawi Ulam Raja herba melur roselle timun ladang Bayam Malabar Merah Boss Epal Hijau LDL Leptospermum Petola Bantal Punica Granatum Selom Stevia Strawberi Tomato abah cendawan cili hijau herba liar hiroponik mengkudu siam pisang serai Daun Pandan Durian Belanda Iklan Jambu Kacang Panjang Kailan Kunyit Nasi Goreng Port Dickson Red Indian Guava Strawberry ati-ati bayam merah benih daun epal bidara gajus kesum ketereh kiriman kulat labu labu manis limau kasturi limau purut mangga mempelam mulberi pucuk ubi kerinting pudina sambung nyawa shepherd pie sireh telinga kera Azalea Bendi Betik Cili Merah Hyacinth Isnin Jagung Jus Kacang Panjang Renek Kelantan Orkid Pasu Pemandangan Petola Pokok semalu Senduduk Putih Taugeh Temerloh Terung Bulat Terung Telunjuk Timun Tikus Ubat batu karang bayam hijau benih kelapa berbunga buah letup-letup buah naga bunga kantan bunga kertas bunga liar bunga ros carrot ciku daun kaduk daun kari daun limau purut gastrik hidroponik hospital hoya jeruk kacang botol kacang kelisa kaktus karot kobis ungu kucai kuini kuning laksa mauritiana mawar mexican petunia misteri padi pasu dinding pelik pisang tanduk pokok pisang pos pucuk ketereh pucuk paku pucuk putat rendang salam tamar terung ulat Aidiladha Anaheim Peppers Anggur Merah Ayam Baja merahitam Bayam Malabar Hijau Belalang Kunyit Beri Ajaib Birthday Blackcurrant Bukit Tinggi Bunga Janggut Bunga Jarum Bunian Cemperai Cili New Mexico Datin Liz FLED FM Facebook Garuda Gebu Habatussauda' Halia Hiasan Idola Impian Iris Janggut Ali Jerimin Kacang Hijau Kacang Tanah Kamal Kanak-kanak Kecik Kekwa Kemuning Kosmo Kuala Terengganu Lada Hitam Lavender Lengkuas Magnolia Mangga Taiwan Masak Kicap Melancong Microwave NUCLEAR MALAYSIA Noni Siam Orkid Air Penat Penulis Novel Pertama Pertandingan Memasak Plastik Pulasan Racun RnR Rosemary Sali Selasih Serissa Setahun Siput Sireh India TCT TRAP TYT Tiada Entri Tiru Titiwangsa Tomyam Trong UNDI Utusan alpukat april2015 asam batu avocado baja cecair belinjau bernas betik akar biodegradabel bisul buah buah putat buluh lemang bunga kuning bunga longkang bunga plastik bunga sate cek cekur manis cempaka tanjung cencalok cendawan busut cerita cicak kobin cili besar cili ungu comel costus daun bawang daun keledek daun kunyit durian galak kucing gelang pasir ginseng jawa gulai masam halaman hijau hobi hotel ikan herba jambangan jambu batu jangguih jantung pisang kambing kangkung kelu keman air kenduri kerabu viral asam masin kerabu viral nenas keratan batang ketam khasiat kiwi kobis cina kumquat kurma lada pahit lantana liar limau bali limau mandarin lobak putih mahkota dewa malabar malang maman masak mata itik melada pahit merah jambu microvawe money plant muak nasin ngeri nilam nona nuffnang online orkid hutan other inbox pakej oktober paku pelangi parsley pegaga pegaga kampung pencuri perabot taman peria katak periuk petai petai belalang petunia pisang emas pisang kaki pisang muda pizza pokok duit pokok peluru pistol pokok petai pressure sprayer pucuk cemperai pucuk kaduk pucuk mangga pucuk mulberi pucuk ubi keledek pulut kuning purslane raspberry red button ginger roses forever salad santai sedih serawa sirap roselle stoberi sungai taman tergantung teh pudina tembikai kuning terima kasih terung berembang tragedi tulasi ubi kayu ubi keledek ungu wangi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...