Nak beli benih online?

Tuesday, May 31, 2016

TAWARAN ISTIMEWA MEI 2016 -RM30

PERCUMA KOS POSLAJU (RM7)
untuk pesanan minimum 15 peket benih yang tersenarai dan PERCUMA sepeket benih pilihan SEMUA MENJADI 

  1. Bayam Hijau Daun Bulat
  2. Bayam Hijau Daun Panjang 
  3. Bayam Malabar Hijau 
  4. Bayam Merah 
  5. Bayam Ungu Merah
  6. Bayam Jepun BARU
  7. Bendi (10 biji)
  8. Bendi Arab  (10 biji)
  9. Bendi Merah BARU
  10. Beetrot BARU
  11. Brokoli
  12. Bunga Telang (10 biji)
  13. Carrot 
  14. Capsicum Small California Wonders
  15. Cili Api 
  16. Cili Besar YongPeng (Cili besar pedas)
  17. Cili Kulai
  18. Cili Pelangi (6 biji)
  19. Daun Sup 
  20. Daun Bawang
  21. Golden Zucchini BARU
  22. Jagung Manis (10 biji)
  23. Jagung Mutiara BARU
  24. Kacang Botor (5 biji)
  25. Kacang Buncis (10 biji)
  26. Kacang Panjang (10 biji) 
  27. Kacang Panjang Renek (5 biji)
  28. Kailan 
  29. Kailan Jepun
  30. Kailan HongKong
  31. Kangkung 
  32. Ketumbar 
  33. Kobis  
  34. Kobis Hybrid Gianty
  35. Kobis Bunga
  36. Kobis Cina
  37. Kobis Merah BARU
  38. Kucai 
  39. Kundur
  40. Labu Air (5 biji)
  41. Labu Manis (10 biji)
  42. Lada Pahit(10 biji)
  43. Leek
  44. Lobak Putih 
  45. Maman
  46. Nona (5 biji)
  47. Pak Choy 
  48. Pak Choy Besar
  49. Pak Choy Putih
  50. Parsley
  51. Peria Kecil (5 biji)
  52. Petola Segi(10 biji)
  53. Petola Ular BARU
  54. Salad Bulat 
  55. Salad Hugo King
  56. Salad Merah Fire Red
  57. Sawi Bunga 
  58. Sawi Bunga Wang Bujang BARU
  59. Sawi Pahit
  60. Sawi Putih Green Jade BARU
  61. Salad Butterhead 
  62. Sawi Curly Dwarf 
  63. Sawi Hijau 
  64. Sawi Susu/Nai Pak
  65. Sawi Tatsoi
  66. Saw Leaf/Tong Hao/Garland Chrysanthemum 
  67. Sayur Raja
  68. Selasih 
  69. Sengkuang BARU
  70. Tembikai Merah (5 biji)
  71. Terung Bulat 
  72. Terung Mini
  73. Terung Panjang
  74. Timun (10 biji)
  75. Timun Betik (10 biji)
  76. Timun Jepun (5 biji)
  77. Tomato 
  78. Tomato Baccarat (10 biji) BARU
  79. Tomato Ceri
  80. Ulam Raja 
BENIH KOREA -RM2 -BARU
  1. Perilla (30 biji)
  2. Kidney Bean (2 biji) 
  3. Sorghum (10 biji)
  4. Swiss Chard (10 biji)
  5. Pea, Starkle (5 biji)
Boleh tambah benih dan dan produk penjagaan tanaman tanpa tambahan kos pos (dibawah 500g)

BENIH BUNGA-RM2
  1. Cypress Vine
  2. Keembung
  3. Marigold
  4. Bunga Telang 


BENIH Special-RM5
  1. Asparagus (50 biji)
  2. F1 Hibrid Cili Padi Jambak Merah (30 biji)  
  3. Sunflower (5 biji) 

SENARAI PRODUK PENJAGAAN TANAMAN

Epsom Salt 2kg - RM25 termasuk kos pos BIASA
Epsom Salt 5kg - RM50 termasuk kos pos BIASA
Neem Oil 60ml - RM8
Baja AB (Satu Set 2 botol 60ml) - RM5
Baja Organik FISH MEAL (Satu Set 2 botol 60ml)  - RM10
Baja  Merahitam (100g) - RM2
Ubat Siput - RM3
Ubat Semut -RM3
Ubat Kulat - RM3
Serbuk Penggalak Akar - RM3 




    Sila hubungi semuamenjadi@gmail.com atau hantar personal message di FB untuk memesan biji benih pilihan anda.

Wednesday, May 25, 2016

Cut-cuti Mancing di Rockbund, Marina Island


Tiga tahun lebih saya cuti dari memancing, ini sebenarnya hobi saya dari kanak-kanak lagi. Dulu-dulu saya selalu ikut abah saya, lama-lama saya pergi sendiri sahaja. Memang seronok memancing ni, tapi hanya bagi peminat hobi ni sahajalah.

Saya pilih memancing di sini sebab tempatnya tenang dan cantik. Lagipun tak jauh sangat dari tempat tinggal saya. dulu-dulu saya pernah memancing di Kuala Besut dan dapat ikan siakap lebih daripada 10 kilo (agaknya la sebab tak bawa penimbang).




Jalan menuju lobi? Opis?




Cafe, canteen? By the sea



Sambil makan sambil tengok-tengok laut



Kolam buatan



Chalet



Chalet hujung sekali di mana kami menginap, warna pink lagi



Beranda? tempat mancing



Banyak batu, kalau tersangkut tu biasa sangat la



Pemandangan memang cantik, di seberang sana tentulah Pulau Pangkor



Tapi yang tak bestnya masa pegi sana, kami datang lewat. Ada pulak satu family chalet sebelah tu datang awal.  Family dengan tiga anak lelaki tu bolot semua tempat memancing tu kat diorang. Anak yang bongsu macam kurang adab, siap bagi amaran jangan tumpang memancing kat situ. Dah la cakap melayu pun tak berapa betul walaupun orang melayu. Rasa nak saya piat jer telinganya sebab kurang ajar dengan orang lebih tua.



Masa ni breakfast kat tepi laut, cam best jer, tapi sandwich tu tomatonya busuk.



Hasil tangkapan 



Kalau nak bergambar pun banyak jugak set yang disediakan. Bole la. Tempat ok, harga takde la murah sangat bagi saya (mahal). Tapi mungkin akan datang lagi semuanya sebab nak memancing la, harap-harap dapat jiran bertimbangrasa pulak lepas ni.


Friday, May 13, 2016

Musim Buah Sepanjang Tahun di laman Semua Menjadi


Buah ceri barbados memang tak pernah mengecewakan saya, sentiasa berbunga dan berbuah sepanjang tahun. Selalunya sebelum pegi kerja atau balik kerja saya petik sebiji yang hijau dan makan begitu sahaja.

 Buah hijau kurang masam berbanding buah merah. Yang merah saya biarkan sahaja di pokok, saya sedekahkan untuk burung-burung yang selalu melawat laman saya.




Yang ini pulak limau kumquat. Buah tak masak lagi, bunga baru dah keluar. Memang tak putus-putus berbuah. Kadang-kadang bila rasa cam pening-pening sikit saya ambil jer sebiji makan kulitnya yang manis dan isinya sekali. Kumquat saya ni jenis tak berbiji. 

Memang sentiasa meriah laman saya dengan buah dari kedua-dua pokok ini.

Baja apa yang saya guna? Tentulah fish meal dan epsom salt, nak order? Boleh email saya di semuamenjadi@gmail.com

Untuk lihat produk Semua Menjadi bole klik http://jualansm.blogspot.my/  

Wednesday, May 11, 2016

Keratan Batang Anggur Isabela






Keratan btg anggur jenis Isabela 
Buah Muda Hijau, Buah Matang Merah/Ungu




Pakej: 3 batang RM10. Kos Pos RM7. Serbuk penggalak akar RM3. 
Total RM20 untuk Semenanjung
RM23 untuk Sabah dan Sarawak
Dibuka untuk tempahan berbayar.
Akan di pos pada 9 Mei 2016


Sila hantar personal message kepada FB SmRose SemuaMenjadi atau hantar email kepada semuamenjadi@gmail.com

Thursday, May 5, 2016

PANDUAN PENANAMAN ANGGUR

Penyediaan Medium Semaian

1. Sediakan satu bahagian pasir sungai

2. Sediakan dua bahagian cocopeat (sabut kelapa hancur)

3. Gaulkan dan masukkan dalam pasu kecil.

4. Celupkan keratan batang anggur ke dalam serbuk penggalak akar kemudian cucukkan keratan anggur ke dalam pasu kira-kira 2-3 sm.

5. Pastikan keratan tidak ditanam terbalik kerana kalau ditanam terbalik, akar pokok tidak tumbuh.

6. Padatkan tanah disekeliling keratan untuk memastikan ia sentiasa tegak dan tidak bergoyang.

Penjagaan Semaian Keratan Anggur

1. Letakkan semaian di kawasan yang teduh (tidak terdedah kepada hujan) tetapi mendapat cahaya matahari pagi.

2. Siram dengan air pagi dan petang. Pastikan media tanaman tidak kering dan tidak terlalu lembab hingga menakung air. Sekiranya air bertakung, keratan akan mati.

3. Elakkan keratan anggur bergoyang atau terlanggar pada dua minggu pertama setelah disemai kerana dalam tempoh itu, keratan anggur mula tumbuh akar dan ia adalah terlalu sensitif jika diganggu.

4. Selalunya tunas baru akan mula keluar dari keratan selepas 2 minggu disemai dan akar akan mula keluar selepas tiga minggu.

5. Pembajaan boleh dibuat selepas sebulan. Penggunaan baja organik digalakkan bagi mengelak pokok mengalami kerosakkan akibat terlebih baja kimia.

6. Seeloknya biarkan semaian anggur tumbuh lebih daripada dua bulan sebelum dialih kepasu yang lebih besar atau di tanam di atas tanah.

Tips Penanaman Anggur

· Tanah yang sesuai untuk menanam anggur adalah tanah yang tidak menakung air dan sedikit berpasir.

· Pokok anggur perlukan 80-100% cahaya matahari untuk hidup dan membesar.

· Ia juga perlukan air yang banyak tapi tidak sehingga bertakung. Siram air pada bahagian pangkal pokok dan bukannya pada daun.

· Daripada pengalaman saya sendiri, baja organik boleh juga digunakan pada pokok anggur. Selain itu air basuhan ikan, air beras dan hampas kelapa juga ada digunakan.

· Pokok anggur perlu dipangkas setelah mencapai tinggi/panjang lebih 5 kaki dengan saiz batang melebihi ukurlilit pensil, untuk menggalakkan ia berbuah.

· Digalakkan untuk menabur baja penggalak bunga/buah 20 hari sebelum pokok dipangkas.


Rujukan

http://semuamenjadi.blogspot.my/2014/03/tips-penanaman-anggur.html

http://akademianggurmalaysia.blogspot.my/2013/03/panduan-menyemai-keratan-anggur.html

http://zulwahab.blogspot.my/2014/04/kaedah-tanam-cutting-keratan-batang.html


Wikipedia

Search results

Tetanda

Bunga Jualan Tuaian Kebun Abah Anggur Cameron Highland Jiran Ros Jepun Nurseri Delima LAIN Mak mak abah cabang tiga tenggek burung Biji benih bunga telang nurseri kegemaran Kebun Mak Mulberry Resepi timun betik ulam Kebun Pucuk Ubi bunga ros jepun cili api daun sup kemunting Kelapa gajet Jarum Tujuh Bilah Tomato Tomato Ceri Bunga Raya Cili Kekabu Air Kucing Markisa Mimin Okinawan Spinach Sawi Ulam Raja abah herba jualan17 melur roselle serai timun ladang Bayam Malabar Merah Boss Epal Hijau Korea LDL Leptospermum Petola Bantal Punica Granatum Selom Stevia Strawberi benih cendawan cili hijau herba liar hiroponik mengkudu siam pisang Daun Pandan Durian Belanda Iklan Jambu Kacang Panjang Kailan Kunyit Nasi Goreng Pokok Tin Port Dickson Red Indian Guava Strawberry Temerloh ati-ati bayam merah bidara daun daun kaduk epal bidara gajus hidroponik kesum ketereh kiriman kulat labu labu manis limau kasturi limau purut mangga mata itik mempelam mulberi pucuk ubi kerinting pudina salam sambung nyawa shepherd pie sireh telinga kera Azalea Bendi Beri Ajaib Betik Birthday Cili Merah Figs Hyacinth Isnin Jagung Jus Kacang Panjang Renek Kelantan Orkid Pemandangan Petola Pokok semalu Senduduk Putih Taugeh Terung Bulat Terung Telunjuk Timun Tikus Ubat Vietnam batu karang bayam hijau benih kelapa berbunga buah letup-letup buah naga bunga kantan bunga kertas bunga liar bunga ros carrot cerita ciku daun kari daun limau purut epsom salt gastrik hospital hoya jeruk kacang botol kacang kelisa kaktus kangkung karot ketam kobis ungu kucai kuini kuning laksa mauritiana mawar mexican petunia misteri nuffnang padi pasu dinding pelik pisang tanduk pokok pisang pos pucuk ketereh pucuk paku pucuk putat rendang tamar terung ulat Aidiladha Anaheim Peppers Anggur Merah Ayam Baja Pemanis Baja merahitam Bayam Malabar Hijau Belalang Kunyit Blackcurrant Bukit Tinggi Bunga Janggut Bunga Jarum Bunian Cemperai Cili New Mexico Datin Liz FLED FM Facebook Garuda Gebu Habatussauda' Halia Hiasan Idola Impian Iris Janggut Ali Jerimin Kacang Hijau Kacang Tanah Kamal Kanak-kanak Kecik Kekwa Kemuning Kosmo Kuala Terengganu Lada Hitam Lavender Lengkuas Magnolia Mangga Taiwan Masak Kicap Melancong Microwave NUCLEAR MALAYSIA Noni Siam Orkid Air Passport Pasu Penat Penulis Novel Pertama Pertandingan Memasak Plastik Pulasan Racun RnR Rosemary Sali Selasih Serissa Setahun Siput Sireh India TCT TRAP TYT Taiping Tiada Entri Tiru Titiwangsa Tomyam Trong UNDI Utusan alpukat april2015 asam batu avocado baja cecair baja kopi premium belinjau bernas betik akar biodegradabel bisul buah buah putat buluh lemang bunga kuning bunga longkang bunga plastik bunga sate cek cekur manis cempaka tanjung cencalok cendawan busut ceri barbados cicak kobin cikgu cili besar cili ungu comel costus daun bawang daun keledek daun kunyit durian euzie galak kucing gelang pasir ginseng jawa gout gulai masam halaman hijau hobi hotel ikan herba jabuticaba jambangan jambu batu jangguih jantung pisang kacang botor merah kambing kelapa pendek kelu keman air kenduri kerabu viral asam masin kerabu viral nenas keratan batang khasiat kimchi kiwi kobis cina kumquat kurma lada pahit lantana liar limau bali limau mandarin lobak putih mahkota dewa malabar malang maman mancing masak melada pahit merah jambu miang kham microvawe money plant muak nasin ngeri nilam nona online orkid hutan other inbox pakej oktober paku pelangi parsley pegaga pegaga kampung pencuri perabot taman peria katak periuk petai petai belalang petunia pisang emas pisang kaki pisang muda pizza pokok duit pokok peluru pistol pokok petai pressure sprayer pucuk cemperai pucuk kaduk pucuk mangga pucuk mulberi pucuk ubi keledek puding karamel pulut kuning purslane raspberry red button ginger roses forever salad santai sedekah sedih sejuta serawa sirap roselle stoberi sungai taman tergantung teh pudina tembikai kuning terima kasih terung berembang tragedi tulasi ubi kayu ubi keledek ungu wangi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...