Nak beli benih online?

Tuesday, October 20, 2015

Pokok Tin tu Pakai Baja Apa?


Semakin menjadi-jadi tumbuh pucuk baru pada pokok tin saya. Saya tayang gambar kat fb. Ada pembaca yang bertanya. Patut simpan atau buang sahaja tunas-tunas tersebut, takut mengganggu tumbesaran pokok tin. Risau dia tak nak berbuah pulak.

Jadi saya usulkan pertanyaan tersebut di grup KBJTS. Ada macam-macam jawapan. Antara cadangan paling menarik pada perkiraan saya yang masih baru menanam pokok tin ini ialah daripada Nek Osh. 



Tengoklah betapa suburnya daun-daun pokok tin saya. Boleh buat teh ni. Pokok saya makin subur sejak saya guna baja FISH MEAL.  Gamba ada kat bawah ini. Kalau ada sesapa teringin nak order boleh email saya di semuamenjadi@gmail.com. Atau boleh order di Page Semua Menjadi serta FB SmRose Semua Menjadi yer.


Satu set baja ORGANIK Fish Meal (2 botol baja 60ml) RM10. Kos Pos RM7 untuk Semenanjung.
Cara guna: Satu penutup botol baja campur 2 Liter air. Sembur atau siram seminggu sekali. 

Iklan sekejap. Berbalik kepada cerita tunas pokok tin. Nek Osh cadangkan saya semai tunas-tunas tersebut untuk dapatkan pokok baru. Idea yang sangat bernas dan menarik. Nek Osh juga tunjukkan gambar semaiannya yang berjaya.



Kaedahnya: Potong pucuk bawah nod ke-2 atau bawah nod ke-3. Buang daun besar, tinggalkan pucuknya (2 helai daun). Pastikn pucuk tu btgnya ada 2 atau 3 nod baru boleh disemai. Sebaiknya guna penggalak akar. Lepas basahkan batang, celup penggalak akar dan cucukkan ke dlm tanah. Tanam waktu lewat petang supaya pucuk boleh recover sebelah malam. Basahkan medium tanah jangan banjir. 



Letak kat tempat redup bwh bumbung. Sungkupkan pucuk. Sebaik-baiknya guna peat moss + perlite. Guna tanah  6 in 1 dan tanah kompos pun boleh hidup. Apapun peatmoss + perlite paling bagus.



Ini rupanya semaian yang telah berjaya.

Selamat Mencuba!

9 comments:

  1. Assalam..

    maksudnya daun ke 3,4 & 5 tu yg ditanam yer sis..?

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum kak Rose, cantiknya daun2 pokok tin tu...nnti saya book sepokok tin tu kak, baru2 ni saya ada beli sepokok anak tin dr sorang pakcik dr group peminat pokok tin ni, x sampai sebulan pokok dh kiok huhu...

    ReplyDelete
  3. waalaikumsalam,
    Juls: daun 3 4 5 tu buang, pastu keratan pucuk tu semai
    Julie M: Isyaallah klo ada stok yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam k rose,
      Pokok induk dh brp bulan baru boleh semai tunas mcm ini? Dh berbuah ker? Tk

      Delete
  4. Suburnya....
    Pm saya.. mcm mana nak beli baja tu n brapa kos pos ke sabah....

    ReplyDelete
  5. ilmu baru yang sangat berguna... ini bermakna kaedah semaian pucuk pun boleh dilakukan selain kaedah tut untuk tujuan pembiakkan. Berapa lamakah semaian pucuk ini boleh nampakkan pucuk baru?

    ReplyDelete
  6. Tunas baru akn kluar dlm 10 hari gitu

    ReplyDelete
  7. assalam. nk tanya, baja fish meal boleh guna utk kaktus x?

    ReplyDelete

Wikipedia

Search results

Tetanda

Bunga Jualan Tuaian Anggur Kebun Abah Cameron Highland Jiran Ros Jepun Nurseri Delima LAIN Mak mak abah cabang tiga tenggek burung Biji benih bunga telang nurseri kegemaran Kebun Mak Mulberry Resepi timun betik Kebun Pucuk Ubi bunga ros jepun cili api daun sup kemunting ulam Kelapa gajet Jarum Tujuh Bilah Tomato Ceri Bunga Raya Cili Kekabu Air Kucing Markisa Mimin Okinawan Spinach Sawi Tomato Ulam Raja abah herba melur roselle serai timun ladang Bayam Malabar Merah Boss Epal Hijau Korea LDL Leptospermum Petola Bantal Punica Granatum Selom Stevia Strawberi benih cendawan cili hijau herba liar hiroponik mengkudu siam pisang Daun Pandan Durian Belanda Iklan Jambu Kacang Panjang Kailan Kunyit Nasi Goreng Pokok Tin Port Dickson Red Indian Guava Strawberry Temerloh ati-ati bayam merah daun epal bidara gajus hidroponik kesum ketereh kiriman kulat labu labu manis limau kasturi limau purut mangga mata itik mempelam mulberi pucuk ubi kerinting pudina sambung nyawa shepherd pie sireh telinga kera Azalea Bendi Betik Birthday Cili Merah Hyacinth Isnin Jagung Jus Kacang Panjang Renek Kelantan Orkid Pemandangan Petola Pokok semalu Senduduk Putih Taugeh Terung Bulat Terung Telunjuk Timun Tikus Ubat batu karang bayam hijau benih kelapa berbunga bidara buah letup-letup buah naga bunga kantan bunga kertas bunga liar bunga ros carrot cerita ciku daun kaduk daun kari daun limau purut epsom salt gastrik hospital hoya jeruk kacang botol kacang kelisa kaktus kangkung karot ketam kobis ungu kucai kuini kuning laksa mauritiana mawar mexican petunia misteri nuffnang padi pasu dinding pelik pisang tanduk pokok pisang pos pucuk ketereh pucuk paku pucuk putat rendang salam tamar terung ulat Aidiladha Anaheim Peppers Anggur Merah Ayam Baja Pemanis Baja merahitam Bayam Malabar Hijau Belalang Kunyit Beri Ajaib Blackcurrant Bukit Tinggi Bunga Janggut Bunga Jarum Bunian Cemperai Cili New Mexico Datin Liz FLED FM Facebook Figs Garuda Gebu Habatussauda' Halia Hiasan Idola Impian Iris Janggut Ali Jerimin Kacang Hijau Kacang Tanah Kamal Kanak-kanak Kecik Kekwa Kemuning Kosmo Kuala Terengganu Lada Hitam Lavender Lengkuas Magnolia Mangga Taiwan Masak Kicap Melancong Microwave NUCLEAR MALAYSIA Noni Siam Orkid Air Passport Pasu Penat Penulis Novel Pertama Pertandingan Memasak Plastik Pulasan Racun RnR Rosemary Sali Selasih Serissa Setahun Siput Sireh India TCT TRAP TYT Taiping Tiada Entri Tiru Titiwangsa Tomyam Trong UNDI Utusan Vietnam alpukat april2015 asam batu avocado baja cecair belinjau bernas betik akar biodegradabel bisul buah buah putat buluh lemang bunga kuning bunga longkang bunga plastik bunga sate cek cekur manis cempaka tanjung cencalok cendawan busut ceri barbados cicak kobin cili besar cili ungu comel costus daun bawang daun keledek daun kunyit durian euzie galak kucing gelang pasir ginseng jawa gout gulai masam halaman hijau hobi hotel ikan herba jabuticaba jambangan jambu batu jangguih jantung pisang jualan17 kacang botor merah kambing kelapa pendek kelu keman air kenduri kerabu viral asam masin kerabu viral nenas keratan batang khasiat kimchi kiwi kobis cina kumquat kurma lada pahit lantana liar limau bali limau mandarin lobak putih mahkota dewa malabar malang maman mancing masak melada pahit merah jambu microvawe money plant muak nasin ngeri nilam nona online orkid hutan other inbox pakej oktober paku pelangi parsley pegaga pegaga kampung pencuri perabot taman peria katak periuk petai petai belalang petunia pisang emas pisang kaki pisang muda pizza pokok duit pokok peluru pistol pokok petai pressure sprayer pucuk cemperai pucuk kaduk pucuk mangga pucuk mulberi pucuk ubi keledek pulut kuning purslane raspberry red button ginger roses forever salad santai sedekah sedih sejuta serawa sirap roselle stoberi sungai taman tergantung teh pudina tembikai kuning terima kasih terung berembang tragedi tulasi ubi kayu ubi keledek ungu wangi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...