Nak beli benih online?

  • - Daun Bidara Kering 10g RM1 Boleh pesan sekali dengan biji benih atau produk lain Kos Poslaju RM8 utk Semenanjung WhatsApp 0174559536 Khasiat daun bidara, ...
    1 week ago

Monday, February 13, 2017

Pengalaman Saya Pertama Kali ke Vietnam

Turun flight terus beli simkad kat airport 105k Dong untuk 5gb, lebih kurang RM21 ( masa sy gi tu cuma darab 2 jer utk convert ke rm). Kat hotel ada wifi free. Pantas dan murah berbanding Msia. Mungkin tk ramai orang sana yg guna kot.



Ketua rombongan saya ada ambil pakej utk rombongan kami seramai 13 org (+2 baby). Sorang kena bayar dlm RM115. Start ambil dari airport, jalan-jalan Sg Mekong dan beberapa tempat shopping. Bas kecil yg disediakan amat selesa. Layanan pun sangat baik oleh pemandu pelancong yg agak hensem.

Barang-barang semua diorang angkat, jln lenggang kangkung sambil selpie. Berhenti kt masjid untuk solat dan disediakan makanan yg dikira agak mewah (sbb mknan halal kt sana mahal). Ada ikan siakap, nasik, kari ayam, udang goreng, sayur, sup, buah buahan dan lain2 lg, sampai tk habis nk mkn. Kawan2 ada yg siap tapaw bwk balik hotel.


Hotel di Vietnam sangat ikut peraturan. Setiap bilik hanya boleh memuatkan 2 orang. 6 thn diatas dah dikira sbg adult yer. Ada family yg nk jimat, sebilik 4 org terpaksa bayar lebih. 15usd satu kepala utk satu malam, byk tu kalau bajet kecik. 

Sblm pergi ke sana sy minta ketua book satu bilik utk sy seorang, agak murah sbb hotel kecil rm325 utk 3 mlm termasuk sarapan. Bilik selesa, bersih, ekon mantap cuma bilik agak sempit. Jgn lupa bwk universal adaptor bila kesana, mmg hotel ada sediakan 2 ke 3 unit utk pinjam tp asik habis jer.





Makanan halal mmg mahal tp paling mahal kt Restoran Serai, pemandu pelancong kata sbb sewa kedai tu mahal, sekitar 6000usd. Nk mkn murah sikit pi restoran halal sekitar kedai Jamilah. Ada byk restoran kt situ. Harga separuh dr restoran Serai tp tetap mahal berbanding Msia.

Elok la bwk rice cooker n sambal2 kalau nk jimat duit. Hidangan nasik mmg mahal kt sini. Lagi satu makanannya kebanyakannya pedas, klo sy mkn mmg menangis. Bg yg suka mkn pedas tkde masalah.




Utk beli brg harga lebih kurang shj kt mana2, termasuk kedai borong cuma pilihan lebih byk. Pasar mlm tiap2 mlm pun ada, boleh tawar sehingga 30% sblm kna marah. Tp sy lebih suka beli brg yg bkn di pasar mlm tp yg jual tepi2 jln longok2 tu, lebih murah tp bila polis dtg, habis semua bertempiran lari. 

Kopi ais vietnam mmg sedap rm3 dijual atas moto shj. Sandwich ala subway (bahn mi) pun sedap dan harganya murah rm4 ke rm6 shj mengikut inti yg kita pilih.



Nak beli benih sila ke pasar Ben Thanh, mungkin sy terlupa nak tawar masa beli, harganya agak mahal. Benih biasa2 jer tk byk yg rare. Sy habis rm350 utk beli benih shj.


Apa yg menarik utk dibeli? Tudung nilopar, arianee tipu mmg byk sgt dan sgt murah (sy bli byk), kain pasang (sy tk beli sbb tk pkai baju kurung) tp mmg cantik2 dan murah2 sgt. Kopi. Gajus. Jubah. Kurta. Telekung. Beg. Mmg sgt murah 30% drp harga di Msia.


Duit msia masih boleh digunakan di Vietnam, cuma ada restoran yg nk Dong atau usd shj. Naik teksi guna Dong. Teksi murah dan selesa. Kat Hard Rock mmg kna guna Dong dan usd shj. So sila bawa rm byk2, Dong sikit, usd byk2.



Airport n kastam Vietnam sgt strict, hand luggage 7 kg shj (Air Asia). Waktu pemeriksaan kna bukak kasut. Sila beli luggage byk2 yer sbb kain, telekung tu semua berat.



Byk pulak sy menaip kali ni, tqvm sbb rajin baca sampai habis. Ini pengalaman sy dan mungkin berbeza dgn org lain. Harap dpt jd panduan bg yg first time nk gi Vietnam.

Kalau ditanya adakah sy nk pg sana lg, yer saya nak. Tentunya utk shopping lg.


Sedikit info sampingan, kata pemandu pelancong tu, rakyat Vietnam 3 kali ganda dr rakyat Msia. Pengangkutan utama adalah motosikal, ada 7 juta org kt HCM dan bilangan moto 3 juta. So jln raya sgt sesak dgn moto tp klo nk seberang jln jgn takut2, jln jer diorang akan mengelak dr langgar kita.

No comments:

Post a Comment

Wikipedia

Search results

Tetanda

Bunga Jualan Tuaian Anggur Kebun Abah Cameron Highland Jiran Ros Jepun Nurseri Delima LAIN Mak mak abah cabang tiga tenggek burung Biji benih bunga telang nurseri kegemaran Kebun Mak Mulberry Resepi timun betik Kebun Pucuk Ubi bunga ros jepun cili api daun sup kemunting ulam Kelapa gajet Jarum Tujuh Bilah Tomato Ceri Bunga Raya Cili Kekabu Air Kucing Markisa Mimin Okinawan Spinach Sawi Tomato Ulam Raja abah herba melur roselle serai timun ladang Bayam Malabar Merah Boss Epal Hijau Korea LDL Leptospermum Petola Bantal Punica Granatum Selom Stevia Strawberi benih cendawan cili hijau herba liar hiroponik mengkudu siam pisang Daun Pandan Durian Belanda Iklan Jambu Kacang Panjang Kailan Kunyit Nasi Goreng Pokok Tin Port Dickson Red Indian Guava Strawberry Temerloh ati-ati bayam merah bidara daun epal bidara gajus hidroponik jualan17 kesum ketereh kiriman kulat labu labu manis limau kasturi limau purut mangga mata itik mempelam mulberi pucuk ubi kerinting pudina sambung nyawa shepherd pie sireh telinga kera Azalea Bendi Betik Birthday Cili Merah Hyacinth Isnin Jagung Jus Kacang Panjang Renek Kelantan Orkid Pemandangan Petola Pokok semalu Senduduk Putih Taugeh Terung Bulat Terung Telunjuk Timun Tikus Ubat Vietnam batu karang bayam hijau benih kelapa berbunga buah letup-letup buah naga bunga kantan bunga kertas bunga liar bunga ros carrot cerita ciku daun kaduk daun kari daun limau purut epsom salt gastrik hospital hoya jeruk kacang botol kacang kelisa kaktus kangkung karot ketam kobis ungu kucai kuini kuning laksa mauritiana mawar mexican petunia misteri nuffnang padi pasu dinding pelik pisang tanduk pokok pisang pos pucuk ketereh pucuk paku pucuk putat rendang salam tamar terung ulat Aidiladha Anaheim Peppers Anggur Merah Ayam Baja Pemanis Baja merahitam Bayam Malabar Hijau Belalang Kunyit Beri Ajaib Blackcurrant Bukit Tinggi Bunga Janggut Bunga Jarum Bunian Cemperai Cili New Mexico Datin Liz FLED FM Facebook Figs Garuda Gebu Habatussauda' Halia Hiasan Idola Impian Iris Janggut Ali Jerimin Kacang Hijau Kacang Tanah Kamal Kanak-kanak Kecik Kekwa Kemuning Kosmo Kuala Terengganu Lada Hitam Lavender Lengkuas Magnolia Mangga Taiwan Masak Kicap Melancong Microwave NUCLEAR MALAYSIA Noni Siam Orkid Air Passport Pasu Penat Penulis Novel Pertama Pertandingan Memasak Plastik Pulasan Racun RnR Rosemary Sali Selasih Serissa Setahun Siput Sireh India TCT TRAP TYT Taiping Tiada Entri Tiru Titiwangsa Tomyam Trong UNDI Utusan alpukat april2015 asam batu avocado baja cecair baja kopi premium belinjau bernas betik akar biodegradabel bisul buah buah putat buluh lemang bunga kuning bunga longkang bunga plastik bunga sate cek cekur manis cempaka tanjung cencalok cendawan busut ceri barbados cicak kobin cili besar cili ungu comel costus daun bawang daun keledek daun kunyit durian euzie galak kucing gelang pasir ginseng jawa gout gulai masam halaman hijau hobi hotel ikan herba jabuticaba jambangan jambu batu jangguih jantung pisang kacang botor merah kambing kelapa pendek kelu keman air kenduri kerabu viral asam masin kerabu viral nenas keratan batang khasiat kimchi kiwi kobis cina kumquat kurma lada pahit lantana liar limau bali limau mandarin lobak putih mahkota dewa malabar malang maman mancing masak melada pahit merah jambu microvawe money plant muak nasin ngeri nilam nona online orkid hutan other inbox pakej oktober paku pelangi parsley pegaga pegaga kampung pencuri perabot taman peria katak periuk petai petai belalang petunia pisang emas pisang kaki pisang muda pizza pokok duit pokok peluru pistol pokok petai pressure sprayer pucuk cemperai pucuk kaduk pucuk mangga pucuk mulberi pucuk ubi keledek pulut kuning purslane raspberry red button ginger roses forever salad santai sedekah sedih sejuta serawa sirap roselle stoberi sungai taman tergantung teh pudina tembikai kuning terima kasih terung berembang tragedi tulasi ubi kayu ubi keledek ungu wangi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...