Nak beli benih online?

Wednesday, May 17, 2017

Sempena Hari Guru 2017

Sempena hari cikgu tahun ni, saya nak cerita pasal cikgu-cikgu saya dulu2,

Cikgu saya masa tadika, cikgu Jenab tersangat garang. Sy pernah nampak dia pukul budak india guna kayu yg ada paku. Ngeri. Pastu ada satu kejadian, kwn sy jatuh sendiri masa kami main2, mulutnya berdarah. Cikgu salahkan sy. Sy menangis nk balik umah. Pastu sy behenti tadika. Sempat sekolah 3 hari jer. Sempat blaja angka 0 jer.

Tahun 1, cikgu arip tersangat syg kt sy. Sy dpt no 1 dlm kelas masa periksa. Dia panggil sy kedepan kelas dan dukung sy. Bgtau kwn2 kelas agar contohi saya. Cheewah! Saya tekejut sebenarnya masa kna dukung tu.


Tahun 2, mrs Loh, cikgu bahasa Inggeris, suka suh sy tulis kt papan hitam. Sy pun tk tau apasal.

Tahun 3, cikgu Adnan, jumpa sy dgn mak sy kt kedai. Dia puji2 sy depan org ramai. Kembang semangkuk. Masa periksa sy nk hantar kertas maths, dia suh tgk balik btui2 satu soklan tu. Rupa2nya dia dah buat titik kt jwp sebenar. Sy dapat markah 100%. Masa kelas lukisan sy hantar kertas lukisan ke depan, dia tanya saya nk markah apa? Sy ckp nk A+, dia bg A++ siap pakej percuma bintang.

Tahun 4, ada cikgu praktikal. Nama cikgu Man. Masa sukan dia ajar saya cara lompat jauh yang betul, saya jadi juara lompat jauh, bangga I.Saya rapat dgn dia, pastu dia suh sy jd adik angkat dia. Dia dtg naik basikal racing ke rumah sy sembang2 dgn abah sy. Sy jadi adik dia sampai first year kt U. Pastu sy pun maleh dah.

Tahun 5, cikgu Ali, dia ada penyakit. Garang. Tp kt bebudak lelaki jer. Ketua kelas sy penah kna tampo sampai bepusing. saya punya la takut, rasa cam nak menangis.

Tahun 6, guru klas sy cikgu Kamarul selalu perasan hensem cam hero hindustan. Suka mendera sy sorang, murid lain tk kena pun. Sy jwb btul pun dia denda. Sy penah ckp cikgu tu mcam anak kel*** selepas dia mengata dan mendera sy. Setiap kali keluar kelas mesti salam tangan dia, tapi hari terakhir dia jadi cikgu saya, saya tak salam tangan dia sbb baru lepas gaduh. Cheewah! cam kawan2 pulak saya buat dia.

Citer pasal cikgu masa sekolah menengah pulak. Umur sy 13 sampai 17 thn.

Cikgu Farid, cikgu kelas merangkap warden asrama. Bujang lagik. Suh sy jd pengawas. Sy tkde pengalaman. Ajar BM, suh saya bersyair walopun sy ckp sy tk tau. Pastu sy pun bersyair la dgn sungguh teruknya. Last2 dia pun tk tahan nk dengar dan suh sy duduk. Cikgu ni becinta dengan warden asrama pompuan, akhirnya kahwin dan bahagia, agaknya la... hihihi.

Cikgu Baha, tk hensem, bujang gak. Tp pandai btui mengayat dan memujuk. Dia penah ternampak sy melukis kartun waktu dia mengajar. Dia perli sy, ajak gi jumpa kartunis.


Cikgu Hidayah, warden asrama merangkap cikgu BI. Suka pakai gown panjang.Tersangat la garang. Dia pasang spy, catat nama sesiapa yg tido waktu prep. Saya la tu. Kena denda tido kt surau seminggu dgn geng2. Satu kali lg terkantoi pi bli ais krim kt luar pagar skolah. Geng bli aiskrim smua kena cubit sekali. Sy kna 3 kali. Rupa2nya aiskrim sy cair meleleh kna kt beg tgn dia yg mahal.

Cikgu Tan, ajar BI. Penah eksiden. Jd tk berapa btui. Dia ngaja kt depan, sy kluar ikut pintu belakang. Yer sy budak nakal. Soalan yang dia bagi mesti ada yes or no girl, tak payah dengar soklan pun mmg dah tau jawapannya yes, tak pernah no.

Cikgu Husin dan Isterinya cikgu Sal, cikgu homeroom sy. Suh sy jual brg2 jualan lansung. Cikgu husin ckp sy pelajar harapan paper fizik tp sy minat bio. Cikgu Sal pnah carik sy kt hostel tp tk jumpa sbb sy tdo dlm stor n tk pi prep. Cikgu ni rajin bawak kami jalan2 sekitar penang naik bas sekolah. memang kenangan terindah.

Cikgu Borhan, cikgu Bio. Paper yg sy minat dan score. Sy dpt 98%. Cikgu Borhan ckp sy patut dpt 100% sbb sy dah jwb yg btul pastu padam.

Cikgu Bidin, suka mengata saya dalam kelas sebab saya rabun. Dia lah yang paksa saya buat spek, saya takmo sebenarnya, nanti nampak skema dan tak cun. Akhirnya saya buat jugak la spek dan pakai spek sampai sekarang. Cikgu Bidin ajar kimia, saya tak suka paper kimia.

Ada sorang cikgu omputeh kat sekolah saya, tak ingat nama, rasanya cikgu David, paling tak boleh lupa dia buat persembahan nyanyi lagu Blues Gang, "poi pokan naik basika, tongah hari tongah paneh...." siap pakai costume petani dan bawak cangkul.

Cikgu Radzi, hensem. Kegilaan pelajar sekolah. Ajar BM. Suka buat ayat menggunakan nama sy. Satu hari sy terlambat bangun dan tak sempat mandi. Dia buat ayat. Rose dtg ke kelas hari ini tak mandi. Sy rasa dah cover habis dgn bedak bagai supaya rupa cam mandi. Kwn2 lain smua tk tahu sy tk mandi pg tu. Bengang sei! Tapi sy dpt markah BM tertinggi dlm kelas... hohoho

Cikgu Siti, warden baru ganti cikgu hidayah. Garang jugak. Sy baru jer salin baju sekolah nk ambil wuduk kt bilik air. Saya letak baju atas katil. Cikgu Siti ambil baju sy dan baling kt atas rumput. Rasa nk gigit2 jer tengkuk dia. Suka pandang kita cam budak tkde masa depan(dia tk ngajar kelas sy). Masa sy diumumkan sbg pelajar terbaik sekolah, sibuk nk berbaik baik dgn saya, bersopan santun dgn mak abah sy. Dah terlambat cikgu. Nyampah I

Ada lagi cikgu yang saya tak cerita, terima kasih cikgu. sekarang saya dah berjaya dan ada kerja yang baguih. Alhamdulillah. Saya pun ada meniaga biji benih, kalau teringin nak order boleh klik blog saya yang lagi satu yer

No comments:

Post a Comment

Wikipedia

Search results

Tetanda

Bunga Jualan Tuaian Kebun Abah Anggur Cameron Highland Jiran Ros Jepun Nurseri Delima LAIN Mak mak abah cabang tiga tenggek burung Biji benih bunga telang nurseri kegemaran Kebun Mak Mulberry Resepi timun betik ulam Kebun Pucuk Ubi bunga ros jepun cili api daun sup kemunting Kelapa gajet Jarum Tujuh Bilah Tomato Tomato Ceri Bunga Raya Cili Kekabu Air Kucing Markisa Mimin Okinawan Spinach Sawi Ulam Raja abah herba jualan17 melur roselle serai timun ladang Bayam Malabar Merah Boss Epal Hijau Korea LDL Leptospermum Petola Bantal Punica Granatum Selom Stevia Strawberi benih cendawan cili hijau herba liar hiroponik mengkudu siam pisang Daun Pandan Durian Belanda Iklan Jambu Kacang Panjang Kailan Kunyit Nasi Goreng Pokok Tin Port Dickson Red Indian Guava Strawberry Temerloh ati-ati bayam merah bidara daun epal bidara gajus hidroponik kesum ketereh kiriman kulat labu labu manis limau kasturi limau purut mangga mata itik mempelam mulberi pucuk ubi kerinting pudina salam sambung nyawa shepherd pie sireh telinga kera Azalea Bendi Beri Ajaib Betik Birthday Cili Merah Figs Hyacinth Isnin Jagung Jus Kacang Panjang Renek Kelantan Orkid Pemandangan Petola Pokok semalu Senduduk Putih Taugeh Terung Bulat Terung Telunjuk Timun Tikus Ubat Vietnam batu karang bayam hijau benih kelapa berbunga buah letup-letup buah naga bunga kantan bunga kertas bunga liar bunga ros carrot cerita ciku daun kaduk daun kari daun limau purut epsom salt gastrik hospital hoya jeruk kacang botol kacang kelisa kaktus kangkung karot ketam kobis ungu kucai kuini kuning laksa mauritiana mawar mexican petunia misteri nuffnang padi pasu dinding pelik pisang tanduk pokok pisang pos pucuk ketereh pucuk paku pucuk putat rendang tamar terung ulat Aidiladha Anaheim Peppers Anggur Merah Ayam Baja Pemanis Baja merahitam Bayam Malabar Hijau Belalang Kunyit Blackcurrant Bukit Tinggi Bunga Janggut Bunga Jarum Bunian Cemperai Cili New Mexico Datin Liz FLED FM Facebook Garuda Gebu Habatussauda' Halia Hiasan Idola Impian Iris Janggut Ali Jerimin Kacang Hijau Kacang Tanah Kamal Kanak-kanak Kecik Kekwa Kemuning Kosmo Kuala Terengganu Lada Hitam Lavender Lengkuas Magnolia Mangga Taiwan Masak Kicap Melancong Microwave NUCLEAR MALAYSIA Noni Siam Orkid Air Passport Pasu Penat Penulis Novel Pertama Pertandingan Memasak Plastik Pulasan Racun RnR Rosemary Sali Selasih Serissa Setahun Siput Sireh India TCT TRAP TYT Taiping Tiada Entri Tiru Titiwangsa Tomyam Trong UNDI Utusan alpukat april2015 asam batu avocado baja cecair baja kopi premium belinjau bernas betik akar biodegradabel bisul buah buah putat buluh lemang bunga kuning bunga longkang bunga plastik bunga sate cek cekur manis cempaka tanjung cencalok cendawan busut ceri barbados cicak kobin cikgu cili besar cili ungu comel costus daun bawang daun keledek daun kunyit durian euzie galak kucing gelang pasir ginseng jawa gout gulai masam halaman hijau hobi hotel ikan herba jabuticaba jambangan jambu batu jangguih jantung pisang kacang botor merah kambing kelapa pendek kelu keman air kenduri kerabu viral asam masin kerabu viral nenas keratan batang khasiat kimchi kiwi kobis cina kumquat kurma lada pahit lantana liar limau bali limau mandarin lobak putih mahkota dewa malabar malang maman mancing masak melada pahit merah jambu microvawe money plant muak nasin ngeri nilam nona online orkid hutan other inbox pakej oktober paku pelangi parsley pegaga pegaga kampung pencuri perabot taman peria katak periuk petai petai belalang petunia pisang emas pisang kaki pisang muda pizza pokok duit pokok peluru pistol pokok petai pressure sprayer pucuk cemperai pucuk kaduk pucuk mangga pucuk mulberi pucuk ubi keledek puding karamel pulut kuning purslane raspberry red button ginger roses forever salad santai sedekah sedih sejuta serawa sirap roselle stoberi sungai taman tergantung teh pudina tembikai kuning terima kasih terung berembang tragedi tulasi ubi kayu ubi keledek ungu wangi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...