Nak beli benih online?

Monday, December 2, 2013

Tuaian Tiga Helai Lima Jenis

 Saya tuai tiga helai daun-daun herba ini, dari atas lawan arah jam yang pertama daun jarum tujuh bilah, daun mulberi, daun cili padi, daun sambung nyawa ungu dan daun bayam malabar merah.

 Kenapa saya tuai 3 helai, saja jer. Nak buat sayuran nasi goreng jer pun.

 Saya hiris dedaun tersebut.
 
 
Tadaaa! Dah siap pun nasi goreng daun herba tiga helai lima jenis.
 
 
 
 
************************************************************************
Nak beli benih tanaman secara online?

20 comments:

  1. wah nasi goreng herba la ni ada daun tujuh bilah dan sabung nyawa lagi..mesti banyak khasiat ada mcm 2 daun.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. guna apa2 yg ada disekeliling rumah jer...hehehe

      Delete
  2. assalammualaikum Rose.
    Bagus juga idea ni, jadikan daun ulam perenca nasi goreng.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Kak Puteri,
      asik makan mentah ulam2 ni bosan gak rasanya, sekali-sekala buat nasi goreng

      Delete
  3. Mudah dan berkhasiat paling penting hasil kudrat sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. btui tu, lain rasanya kalau makan hasil tanaman sendiri, bahagia jer rasanya...hehehe

      Delete
  4. daun mulberi & daun cili pun boleh buat sayur..baru ku tahu..klu mcm ni tak perlu susah2 cari kobis or sawi kat pasar

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak lg tanaman kita sekeliling rumah yg boleh buat sayur, kita jer tak tau kan....hehehe

      Delete
  5. Salam..daun jarum tujuh bilah banyak khasiatnya..orang cina suka..pagi-pagi makan 2-3 keping mentah-mentah..rangup..yumm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,
      Saya pun cuba gak nak amalkan tapi asik telupa je...hehehe

      Delete
  6. ooooo baru tau nama2 sume nyer... sume pokok2 tuh nenek saya kt kg ada tanam... kecuali pokok mulberi tuh je... ingat balik kg nnti nk carikan jgk lah sepokok mulberi bg dia tanam.... bkn pe nenek suke tnm2 bunge n pokok nih... pastu dia rajin sgt jaga pokok2 dia sampaikan kadang atuk dh kelaparan tunggu dia msk tgri dok ralit ngn taman dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...kesian atuk dia yer, lain kali atok pun kena sama2 ler tgk pokok.

      Delete
  7. Ni la kelebihan hobi berkebun, tak payah susah2 nak masuk hutan belantara cari sayur yg berkhasiat. Kaulah idola ku SmRose.. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun masih belajar lagi, belum cukup mahir macam pakar-pakar tersohor tu...hehehe

      Delete
  8. Best kan ada herbs keliling rumah...senang kalau time2 terdesak takde sayur boleh petik je from kebun....ni buat kerabu pon sedap ni......kalau time malas boleh buat ulam je hehehe ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaaa...idea yang baik tu, sy pun dah lama tak buat kerabu

      Delete
  9. Anak pokok mulberi yg saya beli ngan smRose dan keratan yg dpt percuma tu, dah naik semuanya! 2 pokok dah keluar bunga pon! Happy sgt2.

    Ada lagi x anak pokok sambung nyawa ungu utk dijual? Kalau ada, saya nak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, menjadi dia yer. Semoga makin banyak buahnya nanti. Anak pokok sambung nyawa dah ready stok utk dijual, apalagi, macambiasa, kita ke email semuamenjadi@gmail.com yer.

      Delete
  10. ye lah kan. kadang-kadang nak makan sayur kena pi pasar. setakat nak buat ulaman je kena beli seringgit. padahal banyak je pokok keliling rumah yang boleh dipetik terus masuk mulu/pinggan/kuali. aduh! *tepuk dahi
    kak rose kena kongsi banyak2 la apa lagi jenis pokok yg biasa ada keliling rumah yg boleh dimakan. yg muda-muda ni ramai tak tau. tq utk info yer ;)

    ReplyDelete

Wikipedia

Search results

Tetanda

Bunga Jualan Tuaian Anggur Kebun Abah Cameron Highland Jiran Ros Jepun Nurseri Delima LAIN Mak mak abah cabang tiga tenggek burung Biji benih bunga telang nurseri kegemaran Kebun Mak Mulberry Resepi timun betik Kebun Pucuk Ubi bunga ros jepun cili api daun sup kemunting ulam Kelapa gajet Jarum Tujuh Bilah Tomato Ceri Bunga Raya Cili Kekabu Air Kucing Markisa Mimin Okinawan Spinach Sawi Tomato Ulam Raja abah herba melur roselle serai timun ladang Bayam Malabar Merah Boss Epal Hijau Korea LDL Leptospermum Petola Bantal Punica Granatum Selom Stevia Strawberi benih cendawan cili hijau herba liar hiroponik jualan17 mengkudu siam pisang Daun Pandan Durian Belanda Iklan Jambu Kacang Panjang Kailan Kunyit Nasi Goreng Pokok Tin Port Dickson Red Indian Guava Strawberry Temerloh ati-ati bayam merah bidara daun epal bidara gajus hidroponik kesum ketereh kiriman kulat labu labu manis limau kasturi limau purut mangga mata itik mempelam mulberi pucuk ubi kerinting pudina salam sambung nyawa shepherd pie sireh telinga kera Azalea Bendi Beri Ajaib Betik Birthday Cili Merah Hyacinth Isnin Jagung Jus Kacang Panjang Renek Kelantan Orkid Pemandangan Petola Pokok semalu Senduduk Putih Taugeh Terung Bulat Terung Telunjuk Timun Tikus Ubat Vietnam batu karang bayam hijau benih kelapa berbunga buah letup-letup buah naga bunga kantan bunga kertas bunga liar bunga ros carrot cerita ciku daun kaduk daun kari daun limau purut epsom salt gastrik hospital hoya jeruk kacang botol kacang kelisa kaktus kangkung karot ketam kobis ungu kucai kuini kuning laksa mauritiana mawar mexican petunia misteri nuffnang padi pasu dinding pelik pisang tanduk pokok pisang pos pucuk ketereh pucuk paku pucuk putat rendang tamar terung ulat Aidiladha Anaheim Peppers Anggur Merah Ayam Baja Pemanis Baja merahitam Bayam Malabar Hijau Belalang Kunyit Blackcurrant Bukit Tinggi Bunga Janggut Bunga Jarum Bunian Cemperai Cili New Mexico Datin Liz FLED FM Facebook Figs Garuda Gebu Habatussauda' Halia Hiasan Idola Impian Iris Janggut Ali Jerimin Kacang Hijau Kacang Tanah Kamal Kanak-kanak Kecik Kekwa Kemuning Kosmo Kuala Terengganu Lada Hitam Lavender Lengkuas Magnolia Mangga Taiwan Masak Kicap Melancong Microwave NUCLEAR MALAYSIA Noni Siam Orkid Air Passport Pasu Penat Penulis Novel Pertama Pertandingan Memasak Plastik Pulasan Racun RnR Rosemary Sali Selasih Serissa Setahun Siput Sireh India TCT TRAP TYT Taiping Tiada Entri Tiru Titiwangsa Tomyam Trong UNDI Utusan alpukat april2015 asam batu avocado baja cecair baja kopi premium belinjau bernas betik akar biodegradabel bisul buah buah putat buluh lemang bunga kuning bunga longkang bunga plastik bunga sate cek cekur manis cempaka tanjung cencalok cendawan busut ceri barbados cicak kobin cikgu cili besar cili ungu comel costus daun bawang daun keledek daun kunyit durian euzie galak kucing gelang pasir ginseng jawa gout gulai masam halaman hijau hobi hotel ikan herba jabuticaba jambangan jambu batu jangguih jantung pisang kacang botor merah kambing kelapa pendek kelu keman air kenduri kerabu viral asam masin kerabu viral nenas keratan batang khasiat kimchi kiwi kobis cina kumquat kurma lada pahit lantana liar limau bali limau mandarin lobak putih mahkota dewa malabar malang maman mancing masak melada pahit merah jambu microvawe money plant muak nasin ngeri nilam nona online orkid hutan other inbox pakej oktober paku pelangi parsley pegaga pegaga kampung pencuri perabot taman peria katak periuk petai petai belalang petunia pisang emas pisang kaki pisang muda pizza pokok duit pokok peluru pistol pokok petai pressure sprayer pucuk cemperai pucuk kaduk pucuk mangga pucuk mulberi pucuk ubi keledek pulut kuning purslane raspberry red button ginger roses forever salad santai sedekah sedih sejuta serawa sirap roselle stoberi sungai taman tergantung teh pudina tembikai kuning terima kasih terung berembang tragedi tulasi ubi kayu ubi keledek ungu wangi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...