Caranya: daun basuh dan toskan. Masuk dlm botol tambah air biasa (sy guna air RO) sampai semua daun tenggelam. Masukkan nasik sejuk (agak2 jer la) dan masukkan garam (agak2 juga ler.. hihihi). Tutup botol.
Biar selama 2 minggu dlm suhu bilik. Pas dah 2 minggu. Boleh lalukan air pada pekasam dan boleh dah masak. Cthnya spt gambar atau masak lain pun boleh. Masak lemak mungkin...
Nilah rupa pokok ubi kerinting. Macam bunga kan. Pokoknya cantik. Pucuknya sedap. lebih lembut dari pucuk ubi biasa. memang sayur kegemaran saya.
Ini pekasam pucuk ubi kerinting goreng dengan bawang, cili api dan ikan bilis. Sedap sangat makan dengan nasi putih panas masak dalam microwave (hahaha).
Rasanya masam-masam sikit dan lembut je. Tak payah lauk lain dah. makan ni dengan nasi pun dah cukup berselera.
Cubalah buat, mudah dan sedap.
Bolehlah cuba try buat
ReplyDeleteKena cuba juga ni
ReplyDeleteBoleh sgt, senang jer kan
ReplyDeleteTq for sharing.
ReplyDeleteMmg satu kepalalah kita..best buat jerukkk.jeruk sawi pun sedap
ReplyDeletetq for sharing
ReplyDelete