Disebabkan ianya bulat dan berwarna ungu maka namanya terung bulat. Paling sedap kalau masak kari. Mak saya paling pandai masak kari ikan (orang lain pun mesti kata mak dia punya masakan paling sedap). Masa kami ada buka kedai makan dulu memang kari ikanlah yang dicari-cari dan disebut-sebut oleh pelanggan.
Macam biasalah pokok terung bulat ini ditanam oleh abah saya di kebun serainya berdekatan dengan pokok bendi dan juga tembikai kuning.
Nampak tak bekas cat? Itu untuk menakung air hujan dan tempurung itu pulak itu menjirus pokok-pokok tanaman abah saya. Semuanya tak payah beli.
Masa saya balik baru-baru ini, abah saya dengan bangganya bagitau dia dapat menjual terung bulatnya dengan harga tinggi dengan kakak angkatnya di pasar.
Kakak angkat abah saya seorang nyonya tua (90-an) yang selalu membeli hasil tanaman abah saya termasuklah serai.
Sebenarnya dia tak pernah pun mengaku abah saya adik angkatnya, tapi mak saya yang bagi gelaran itu tanpa pengetahuannya.
Ini adalah atas sebab abah saya setia sangat menjual hasil kebun kepada nyonya tersebut, nyonya lain dia lansung tak pandang.
Hehehe... harini baru jumpa blog Sis. Gelak sorang2 saya baca post Sis ni. Minat tengok orang lain berkebun.
ReplyDeleteSalam kenal,
DeleteSelamat dtang Yan, rajin-rajin la menjenguk blog ni lagi