Saya nak ajak makan laksa utara. Saya suka laksa saya banyak sayur segar atau ulam.
Dari kiri saya perkenalkan daun selom (sendiri tanam sendiri makan), cili besar merah, daun salad dan cili api hijau.
Ini isi ikan dan asam keping khas untuk kuah laksa.
Ini pula daun kesum, ramuan paling penting. Kalau tak ada daun kesum tak jadi la laksa. Dipetik segar dari ladang saya sendiri(ladang cenonet belakang rumah).
Bunga kantan tak ada, nak buat macamana, bukan senang nak cari kat bandaraya ni.
Ini hiasan laksa yang telah dihiris halus supaya senang dimakan.
Laksa yang telah dihias tapi belum di tuang kuahnya.
Jom makan laksa.
Sedapnya...
ReplyDeleteKat rumah akak ada bunga kantan....kadang2 kering mcm tu je.
Kalau berjiran sure akak dah hulur dah
smalam baru balik rumah mak bah, dah kutip bunga kantan dah...hehehe
DeleteBau laksa sampai sini... sedap ni...sayur lebih!!! :) cantik naiknya daun selom tu
Deletekalau ada ulam daun gajus, daun putat tentu l;agi sedap kan
Deletesalam ros, kecur air liur tgk laksa utagha tuh...mmg feveret sangat lah...nk kena pi cari laksa nih...hehe
ReplyDeletepi carik kat kedai dah siap ka?
DeleteKena ade daun kesum jgk ker..aaiii..kempunanlah jwbnya...
ReplyDeletekalau takde kesom..bunga kantan...erkkk dush ada ker?
Deletedush tu apa nadia..hheh
Deletesy tepuk dahi sendiri.....sambil tnya ada tak...mcm takde jer kt sana..:D
Deletesy dr tahun lepas cari pokok bunga kantan ni...payah jugak nak ada
kalo nak buat laksa kene la ada daun kesum, kalo tak de jadi asam rebuih jer
Deletewalla weh..laksa penang ferevet ever...walaupun bkn org penang...heheh..awk buat dgn isi ikan apa?
ReplyDeletekalau sy suka buat dgn ikan selayang..manis2 lemak isinya..ada jugak org buat dgn ikan sardin dlm tin tu..not bad kalau tau process ikan tu takmo bg bau hanyir..
sy buat dgn isi ikan selayang la, org kat sini panggil ikan sadin (bukan dalam tin), kalo tk mao hanyir rbus/kukus ngan asam keping
Deletebestnye laksa penang......tak yah p penang buat sendiri kat rumah asal ada bahan semua boleh. :)
DeleteDaun kesum tu mabeles kehijauannya. :)
daun kesum tu mmg ijau tapi kecik2 saiznya sbb masa musim panas aritu tak siram selalu
Deleterajin rose buat laksa..knah memang suka laksa..hee tapi xguna daun salad, knah guna daun selom, ulam raja pun boleh =)
ReplyDeleteulam raja tk pernah guna lagi, lenkali nak cubalah, TQ knah
Deletesalam Rose,
ReplyDeletenantilah akak buat laksa, kalau ada masa..eee sedapnya, dapat hidu wangi laksa rose masak ni..
sy sebenarnya trigin nak buat laksam, tp malas nk gi kedai carik santan, cuba akak masak laksam...erm sedapnya
Delete