Saya tahu mak saya tanam pokok ubi khas untuk anak-anaknya yang sekali-sekala pulang ke rumah. Mak saya bukannya boleh makan pucuk ubi. Gambar di atas ini adalah pucuk ubi batang kuning, daunnya pada saya agak liat. Ia perlu direbus lama agar empuk.
Mak saya kata, kalau nak cepat empukkan pucuk ubi waktu rebus masukkan sedikit gula. Ada juga yang saya pernah dengar daripada seorang jiran, kalau nak pucuk ubi empuk dan sedap dimakan, rebuskan dengan air bercampur air kelapa (tua atau muda).
Tapi, pucuk ubi pujaan saya tentulah pucuk ubi kerinting. Cepat empuk bila dimasak. Kurang pahit dan tak perlu direbus dahulu sebelum dimasak lemak atau tumis.
Selalunya setiap kali balik ke rumah mak abah saya tentulah saya akan mengutip pucuk ubi yang segar untuk dibawa pulang ke rumah saya.
Satu lagi kelebihan pucuk ubi ialah kalau disimpan lama dalam peti ais pun, kesegaran dan rasanya tetap kekal seperti yang baru dipetik.
lama tak makan..pucuk ubi kat sini agak pahit..
ReplyDeleterebus ngan air kelapa nanti kurang ler pahitnya
Deleteubi kerinting yang mana?
ReplyDeletecuba baca tag kat tepi yg ada tulis ubi kerinting
Deletesaya lak tak brani2 makan pucuk ubi, sbb takot angin.. hehehe
ReplyDeletelepas makan pucuk ubi minum la teh halia...hehehe
DeleteBaru ku tahu pucuk ubi kerinting boleh dimakan.
ReplyDeletesedap lagi, sekarang ni kat pasa malam pun dah ada jual
Deletesedap nya pucuk ubi masak lemak campur udang kering
ReplyDeletemakan pulak dgn nasi panas dan sambal belacan, ermm..sedapnya
Deletecicah budu pun okeh..mesti nak nasi tambah..hee
DeleteNampaknya puan rajin bereksperimen dengan pucuk ubi. Info yang diberikan juga berguna. Tapi pelik juga ya, apabila letak glukosa barulah pucuk ubi cepat masak. Macam enzim pula.
ReplyDeletesama macam daging, kalau nak cepat empuk masuk gula, cuba la
Deletebaru first time dengar pucuk ubi daun kerinting.
ReplyDeletecubalah cari batangnya dan tanam, memang lebih sedap drp pucuk ubi biasa
Delete