Kacang kelisa atau kacang botol yang telah matang. Keras berserat dan kering, memang tak sesuai lansung dimakan.
Hanya sesuai dibuat benih. Kacang kelisa ini saya tuai dari kebun abah saya. Kalau dah berbuah sampai tak termakan. Akhirnya tua di pokok.
Kulit kering kacang kelisa mungkin ada gunanya, tapi saya tak tau. mungkin ada nilai perubatan. Kalu guna dapur kayu kat rumah bolehlah guna sebagai bahanapi.
Benih kacang kelisa ini besar-besar juga. Agak-agak boleh campur dalam bubur lambuk tak?
Kacang kelisa sy dah dkt 3 suku tahun tak brbuah2..kalo pakai kelisa pun dah buruk daaa...hhuhu
ReplyDeletelamaaaanya, cuaca tak sesuai kot, makan pucuknya dah la...hehehe
ReplyDeletelama tu... hehehe.. dulu saya tanam kelisa lebat lak ngan buah.. sampai tak menang tangan memetik.. siap org sebelah rumah punya sebelah.. punya sebelah.. dok mintak.. :D kasi je dari tua kat atas pokok kan.. gamaknye terlalu subor kot..
ReplyDeleterasanya sebab byk sedekah kt org, tu yg makin lebat buahnya
Deletetak pa ros, kumpul biji tu byk mungkin di ekperimen, buat tauge kacang botol ke...
ReplyDeletehehehe, baguih gak idea tu
Deletebenihnya ni boleh ajar kids counting ;)
ReplyDeletebtui gak tu, takut sambil kira sambil telan jer...hehehe
Deletehari sabtu lepas pun sy kumpul benih kacang botol ni..tapi hheheheh sy punya color coklat muda...tak matang lagi lah kut..
ReplyDeletemungkin jenisnya lain
Deletesalam Rose,
ReplyDeletekenapa biar sampai banyak sangat tua, kacang ni sedap buat ulam masa masih cukup muda.
agaknya mak ngan abah sy dah penat mkn tu yg sampai tua di pokok
Delete