Tuaian hari ini merupakan daun kekabu air dan tomato ceri. Sikit sahaja. Tomato itu sahajalah yang masak, yang lain muda lagi.
Pokok kekabu air pula terpaksa dituai sebab sudah terlalu gemuk dan memenuhi ruang untuk pokok daun sup membesar.
Hasil tuaian tadi saya ubah menjadi hidangan salad ringkas.
Mudah sahaja caranya, saya cuma potong-potong daun kekabu air dan belah dua tomato ceri. Letak dalam pinggan dan tuangkan sos 'thousand island'. Siap. Sedap lagi berkhasiat.
Kekabu air tu sedap ker? Lynn satu family x pernah makan, ingatkan rumpai, habis dicabut
ReplyDeletesedap, cubalah
DeleteAssalamualaikum..
ReplyDeletewow... salad yang ringkas dan sedap.. sangat2 berkhasiat ni.. :)
pokok kekabu rupanya tu... ingat kekabu pokoknye yg besar je tu.. leh wat bantal tu..
hehehe..saya pun ingat pokok kekabu yg buat bantal tuh hehehe..camaner leh mkn kan...
Deleteada macam2 nama, nama kekabu air tu, mak sy yg bagitau...hehehe
DeleteSalam perkenalan smrose...kalau tak tengok entry ni tak tau plak daun tu daun kekabu air boleh dimakan...menyelerakan salad ni...:D
ReplyDeleteselamat datang nadia, Tq kerana sudi melawat, cuba la buat salad camtu, sedap...hehehe
DeleteSelama ni Akak buang je Pokok tu
ReplyDeleteNama dia kekabu air pun baru tau Hari ni :D
apa kata lepas ni kita ternak dia, jgn buang lagi...jimat dan sedap
Deletesalad peperomia, wah sedap ni.maklumat tumbuhan ini ada dalam entry blog tanam sendiri, nama lainnya herba sepit ketam.
ReplyDeletebetul sangat tu, org vietnam slalu campur herbs ni dlm masakn diorang
ReplyDeleteohh.. saya kenal pokok ni sebagai ketumpang air.. masa tak tau nama saya panggil sireh kecik.. Saya tahu pokok ni boleh makan sebab ada jiran saya masukkan dalam salah satu ramuan ulam nasi kerabu. Tapi tak pernah cuba.. boleh describe tak rasa dia macamana? manis? pahit? pedas?
ReplyDeletebanyak nama dia yer, rasanya...ermm...macam berangin (menthol) skit , tapi sikit jer, tak mengganggu rasa.
Deletesy pun xtau pokok ni boleh dimakan. kecik2 dulu selalu cabut pokok ni utk bagi ke arnab. takut plak nk try.
ReplyDeleteheheh salam kenal. saya suka blog ni, banyak cerita pasal ulam! tq
selamat datang dan terima kasih kerana sudi singgah
Delete