Nak beli benih online?

Thursday, March 7, 2013

Penumpang yang Sihat


Pokok ini dari keluarga asam batu, tapi tak taulah asam jawa ke asam gelugur atau batu kawi atau batu akek. Saya tak tau nama sebenarnya dan saya tak pernah tanam pokok ini. Daunnya sihat bersinar dan dah pun mengeluarkan bunga, kalau dilihat cantik juga.


Sebenarnya saya tanam Zamioculcas atau orang bandar kata money plant dan orang kampung panggil pokok duit bukan duit-duit yer. Anak pokok duit ini saya ambil dari rumah mak abah saya. 

Kata kawan saya pokok duit ini boleh ditanam dari daunnya. Tapi saya tak pernah cuba. 


Cuba tengok, pokok asam batu lebih besar daripada pokok duit. Saya syak benih pokok asam batu ini datang daripada tanah nurseri yg saya guna. Kesian pokok duit terpinggir di dalam pasunya sendiri.


9 comments:

  1. salam ros, cantik plk pokok tumpang tu...siap bebunga lagi..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah yang menumpang lebih sihat daripada tuan punya pasu

      Delete
  2. Money plant Lynn diberi oleh sami buddha. Dia kasi 2 all my siblings too, he sd its represent us. Not sure its true or not but for me, money plant tu mmg ikut mood Lynn. Bila Lynn sakit, dia akan kuning, kalau sakit teruk, few part akan layu & mati. Mula2 Rizal x percaya, tp nowdays dia yg sibuk jaga money plant tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh bahayer tu, money plant saya macam tak brapa sihat jer, tapi saya biarlah sihat sejahtera, kesihatan tu kan kekayaan

      Delete
    2. ooo gitu..umah mak sy ada pokok ni..mudah hidup berkilat daun nya tu yg cantik

      Delete
  3. as salam Rose.. bunga oren tu masa zaman kecil-kecil dulu tanam dalam pasu bertali... sesangat mudah hidup.. oh ya apa emel rose ya?

    ReplyDelete
  4. salam, ooo tanam dalam pasu gantung ker, email saya semuamenjadi@gmail.com, kalo dah anta bgtau yer, jenjarang sy bukak emel tu

    ReplyDelete
  5. dulu pun ada tanam bunga ni, tak tau nama juga, tapi memang cantik kalau masa lebat berbunga..

    ReplyDelete

Wikipedia

Search results

Tetanda

Bunga Jualan Tuaian Kebun Abah Anggur Cameron Highland Jiran Ros Jepun Nurseri Delima LAIN Mak mak abah cabang tiga tenggek burung Biji benih bunga telang nurseri kegemaran Kebun Mak Mulberry Resepi timun betik ulam Kebun Pucuk Ubi bunga ros jepun cili api daun sup kemunting Kelapa gajet Jarum Tujuh Bilah Tomato Tomato Ceri Bunga Raya Cili Kekabu Air Kucing Markisa Mimin Okinawan Spinach Sawi Ulam Raja abah herba melur roselle serai timun ladang Bayam Malabar Merah Boss Epal Hijau Korea LDL Leptospermum Petola Bantal Punica Granatum Selom Stevia Strawberi benih cendawan cili hijau herba liar hiroponik jualan17 mengkudu siam pisang Daun Pandan Durian Belanda Iklan Jambu Kacang Panjang Kailan Kunyit Nasi Goreng Pokok Tin Port Dickson Red Indian Guava Strawberry Temerloh ati-ati bayam merah bidara daun epal bidara gajus hidroponik kesum ketereh kiriman kulat labu labu manis limau kasturi limau purut mangga mata itik mempelam mulberi pucuk ubi kerinting pudina salam sambung nyawa shepherd pie sireh telinga kera Azalea Bendi Beri Ajaib Betik Birthday Cili Merah Hyacinth Isnin Jagung Jus Kacang Panjang Renek Kelantan Orkid Pemandangan Petola Pokok semalu Senduduk Putih Taugeh Terung Bulat Terung Telunjuk Timun Tikus Ubat Vietnam batu karang bayam hijau benih kelapa berbunga buah letup-letup buah naga bunga kantan bunga kertas bunga liar bunga ros carrot cerita ciku daun kaduk daun kari daun limau purut epsom salt gastrik hospital hoya jeruk kacang botol kacang kelisa kaktus kangkung karot ketam kobis ungu kucai kuini kuning laksa mauritiana mawar mexican petunia misteri nuffnang padi pasu dinding pelik pisang tanduk pokok pisang pos pucuk ketereh pucuk paku pucuk putat rendang tamar terung ulat Aidiladha Anaheim Peppers Anggur Merah Ayam Baja Pemanis Baja merahitam Bayam Malabar Hijau Belalang Kunyit Blackcurrant Bukit Tinggi Bunga Janggut Bunga Jarum Bunian Cemperai Cili New Mexico Datin Liz FLED FM Facebook Figs Garuda Gebu Habatussauda' Halia Hiasan Idola Impian Iris Janggut Ali Jerimin Kacang Hijau Kacang Tanah Kamal Kanak-kanak Kecik Kekwa Kemuning Kosmo Kuala Terengganu Lada Hitam Lavender Lengkuas Magnolia Mangga Taiwan Masak Kicap Melancong Microwave NUCLEAR MALAYSIA Noni Siam Orkid Air Passport Pasu Penat Penulis Novel Pertama Pertandingan Memasak Plastik Pulasan Racun RnR Rosemary Sali Selasih Serissa Setahun Siput Sireh India TCT TRAP TYT Taiping Tiada Entri Tiru Titiwangsa Tomyam Trong UNDI Utusan alpukat april2015 asam batu avocado baja cecair baja kopi premium belinjau bernas betik akar biodegradabel bisul buah buah putat buluh lemang bunga kuning bunga longkang bunga plastik bunga sate cek cekur manis cempaka tanjung cencalok cendawan busut ceri barbados cicak kobin cikgu cili besar cili ungu comel costus daun bawang daun keledek daun kunyit durian euzie galak kucing gelang pasir ginseng jawa gout gulai masam halaman hijau hobi hotel ikan herba jabuticaba jambangan jambu batu jangguih jantung pisang kacang botor merah kambing kelapa pendek kelu keman air kenduri kerabu viral asam masin kerabu viral nenas keratan batang khasiat kimchi kiwi kobis cina kumquat kurma lada pahit lantana liar limau bali limau mandarin lobak putih mahkota dewa malabar malang maman mancing masak melada pahit merah jambu microvawe money plant muak nasin ngeri nilam nona online orkid hutan other inbox pakej oktober paku pelangi parsley pegaga pegaga kampung pencuri perabot taman peria katak periuk petai petai belalang petunia pisang emas pisang kaki pisang muda pizza pokok duit pokok peluru pistol pokok petai pressure sprayer pucuk cemperai pucuk kaduk pucuk mangga pucuk mulberi pucuk ubi keledek puding karamel pulut kuning purslane raspberry red button ginger roses forever salad santai sedekah sedih sejuta serawa sirap roselle stoberi sungai taman tergantung teh pudina tembikai kuning terima kasih terung berembang tragedi tulasi ubi kayu ubi keledek ungu wangi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...