Membesar dikalangan keluarga yang jarang-jarang makan ulam membuatkan saya kurang kenal dengan ulam-ulaman yang ada di tempat sendiri. Bila remaja, tak sempat juga nak berkenalan dengan ulam-ulaman sebab bersekolah asrama dari tingkatan satu.
Zaman dahulu mana ada sekolah sediakan ulam-ulam masa makan tengahari ke malam ke, sekarang ini ada ke? Entahlah saya sendiri pun dah lama tak sekolah, jadi tak taulah keadaan pemakanan budak-budak asrama zaman sekarang.
Ini pucuk putat, antara ulam kegemaran saya. Tapi saya lebih gemarkan buah putat yang rasanya lemak-lemak kelat.
Saya kenal adik beradik putat ini masa saya berkursus dan makan tengahari di hotel di kawasan Utara. Sejak itu saya jatuh cinta dengan mereka.
Di kawasan tempat tinggal saya, jarang-jarang dapat jumpa ulam ini. Sebenarnya ini kali pertama saya jumpa pucuk putat di pasar malam berhampiran rumah saya. Saya pun jarang-jarang pergi pasar malam dan pasar, manalah nak jumpa ulam-ulaman macam ini.
Dulu-dulu saya ketawa kalau dengar orang sebut perkataan putat, macam kelakar bunyinya. Setelah kenal, barulah saya tau, walaupun namanya bunyi macam kelakar tapi rasanya memang ada kelas dan mengenai khasiatnya silalah tanya-tanya kakak gugel.
salam rose, kat utara ni memang pucuk putat ni famos sangat...diguna buat nasi ulam, buat kerabu, ulam dlm laksa dn mcm2 la...mmg best rasa dia...
ReplyDeletesaya sangat setuju, rasanya memang sedap
Deletesy pun tak tahulah prnah makan ker tak siputat tu..nama pun klakar jgk..
ReplyDeletemula2 dengar mmg kelakar macam ketuat pun ade...hehehe
Deletekami sekeluarga suka pucuk putat..di kelantan mudah dapat kt pasar2..tapi di belah terengganu ni agak jarang dijual...
ReplyDeleteorg kelantan mmg suka ulam-ulamkan, cicah budu...hehehe
DeleteSaya ulam tak berapa makan, cuma my other half je yang suka.
ReplyDeletesy pulak tk boleh nampak daun2 yg hijau muda, semuanya sy rasa macam nk buat ulam...hehehe
Delete