Ini daun kaduk bukan Pak Kaduk. Tanaman mak saya.
Masa dekat rumah lama pun mak saya ada tanam pokok ini, dekat rumah baru sekarang ini pun dia tanam juga. Tapi sekali pun saya tak pernah makan pucuk kaduk yang mak saya masak/rebus.
Dan firasat saya kuat mengatakan yang mak saya sendiri pun tak pernah makan daun kaduk yang dia tanam.
K Mar pun tak pernah makan macam tu je... biasa dirincih halus dalam gulai tempoyak bersama-sama pucuk ubi, dan segala pucuk spt bangun-bangun, pucuk labu, daun kunyit serai dll...
ReplyDeletekena cuba tu, sblm ni pernah kakak sy masak tapi tak campur daun kaduk
Deletebyk kali cuba tanam x berjaya. mak saya masukkan falam nasi kerabu ala lenggong
ReplyDeletesy tak pernah pula cuba nk tanam, kenapa yer...hehehe, nasik kerabu ker nasik ulam?
Deletehabis org tanam buat per yer?
ReplyDeletebuat hiasan kot, kenkadang nampakcantik gak
Deleterasa dia ada sikit rasa mcm daun sireh..mcm pedas2 skit tapi pedas yg tak kuat la...
ReplyDeletetapi bau dia tu lain macam sikit kan...hehehe
Deletesalam kenal juga, terima kasih sudi melawat, I dah follow!!!
ReplyDeleteSaya pun tanam dalam banyak pasu sebab pada saya yg berasal dari kampung, sayur yg boleh didapati percuma rasa mcm tak berbaloi kalau nak beli
ReplyDeleteooo...boleh tanam dlm pasu yer, nanti nk cuba gak la, guna utk masak apa yer?
ReplyDeleteAda orang kata, kalau diricih halus-halus, dalam kuantiti sedikit, daun kaduk boleh juga dicampurkan dalam salad. Belum pernah cuba. Pernah cuba campurkan sedikit ricihan halus daun basil (selasih). Ada aroma sikit salad Pak Temuk.
ReplyDeleteidea yang baik tu, kena cuba,TQ pak Temuk
Deletebelum penah tanam lg pokok kaduk ni...mcm sayang plk tanam tp tk makan..sy penah tgk ada dijual daun ni kat pasar...
ReplyDeletejom kita tanam @na, heehehe, sy pun tk pernah tanam lg
DeleteSalam Rose,
ReplyDeleteDaun kadok ni kalau di Kelantan dibubuh dalam masak lemak kuning siput sawah atau kalau kat KL ni siput sedut tu. Kalau di Siam, dibuat miang kham, dimakan semacam sirih tetapi di bubuh di dalamnya cili api yg dipotong2, isi kelapa yang dipotong kecil2 dan disangai, air gula. Yg lain lupalah pulak. Dilipat2 dan dimakan gitu aja semacam desert! Mak Aji suka! Kat rumah ni ada tanam tapi masih dalam bekas belum dipindah2 lagi sebab pokok ni pun suka menjalar, kalau silap gaya boleh jadi semak pulak.
Salam mak aji,
Deletetang miang kham tu mmmg menarik, penah tgk dlm TV jer, cuba blum lg