Asyik cerita apa yang mak dengan abah saya tanam sahaja kan. Hari ini saya nak cerita apa yang saya tanam pula. Saya tanam pokok ubi kerinting kegemaran saya. Saya tanam dalam pasu secara kebetulan, saya cucukkan batangnya yang saya ambil dari rumah mak abah saya dalam pasu kosong yang pokoknya sudah mati.Tak sangka pula subur. Jadi saya biarkan sahaja.
Saya letak pasunya dekat dengan pasu pokok durian jiran saya.
Saya ada dua pasu pokok ubi kerinting. Sekarang ini saya nak tambah lagi pasu ubi kerinting, barulah dapat makan pucuk ubi kerinting puas-puas. Paling saya suka masak lemak putih, makan pula dengan nasi panas, ikan goreng dan sambal.
Mengancam!
teringin gak nak rasa pucuk ubi kerinting, macam sedap je..xde ke benihnya? nak jugak tanam sepasu dua,hehehehe...
ReplyDeletepokok ni tanam guna batang, kene mintak ngan mak saya la...hehehe
DeleteSalam Rose,
ReplyDeletePertama kali Mak Aji tengok versi daun keriting ni. Rasanya lebih sedap daripada pucuk ubi biasa tu ke?? Macam mana dengan ubinya?
pucuk ubi ini lebih lembut drp pucuk ubi biasa, ubinya pulak rasanya tak leh makan
Deletecelur.. pas2 cicah dengan sambal kacang sedapp... makanan time kecik2 dulu
ReplyDeletebetul la, dlu pun pernah makan cam tu mmg sedap bertambah-tambah
DeleteAssalamualaikum..
ReplyDeleteSalam perkenalan..nk Tanya kalau tanam dalam pasu adake ubinyer..?
Salam kenal juga, saya tanam pokok ubi ini khas untuk daunnya sahaja, ubinya tak boleh makan
DeleteAssalamualaikum Ros,
ReplyDeletePucuk ubi buat pecal pun sedap, boleh campur dgn taugeh,dan macam-macam sayur lg. ni kalau makan memang betambah-tambah.
pecal, erm sedapnya, saya suka...hehehe
Delete