Bagi menunjukkan betapa semulajadinya tuaian ini saya bawa balik ianya dalam gulungan daun pisang, tak mainlah pakai supit gelenyar dan besen plastik.
Bila dibuka daun pisang tersebut teserlahlah hasil tuaian yang dikutip di sekitar kawasan kebun abah saya. Segar bugar lagi berkhasiat semuanya.
Tuaian kali ini terdiri daripada (dari kiri ke kanan) pucuk cabang tiga atau pucuk tenggek burung, kulat telinga kera dan pucuk paku.
Pucuk tenggek burung tersebut saya ambil kali ini daripada pokok besar yang hidup di bawah redup pohon-pohon sekitarnya. Menakjubkan, rasanya lebih lemak dan sedap daripada pokok yang kecil dan terdedah kepada terus kepada cahaya matahari. Lain kali saya nak kutip lagi pucuk daripada pokok besar itu, dan simpan banyak-banyak dalam peti ais.
Pasal kulat telinga kera saya dah ceritakan di SINI.
Pucuk paku pula saya cuma celur dan makan sebagai ulam. Sedapnya bila makan dengan nasi putih panas. Rangup-rangup dan manis rasanya, dah lama rupanya saya tak makan pucuk paku ini. Patutlah sedap sangat rasanya ditekak saya.
pucuk paku segar gitu sedap buat masak gulai lemak kan..
ReplyDeletesodap, buat kerabu, goring belacan, semua pun sedap.
Deletebestnya boleh tuai tanaman semulajadi ni...pucuk paku tu sangat suka...segar yang amat...kt area umah sy ada je tanaman semulajdi ni tapi selalu jer nampak tapak kaki cik bab...tak jd nak amik..huhuh
ReplyDeletekat area semulajadi tu ada gak makhluk tu. tapi dia prefer pokok ubi...hehehe
DeleteSedapnya pucuk paku tuh....nmpk segar2 semuanya....tak rugi kan berbudi pd tanah ni Rose...:)
ReplyDeleteini rasanya Tanah yg berbudi pada kita sbb dia hidup sendiri...hehehe
DeleteSedap tu, pucuk paku segar tu.
ReplyDeleteyer, mmg sedap
DeleteKak, nak tgk gambar kawasan yg tumbuh pucuk paku tu. Saya suka sgt pucuk paku ni tp susah skit la nk dpt. Kalu ada pun kena p awal pagi huhu
ReplyDeletenanti bila balik rumah mak abah sy ambik gambo lgi yer
Deletekelihatan benar2 segar, dah lama tak makan pucuk pakis, Alhamdulillah betapa suburnya bumi Malaysia tercinta,
ReplyDeletegoring belacan sedapkan kak
DeleteSalam Ros,
ReplyDeleteSubhanallah rezeki dari alam semulajadi lebih berkhasiat dan tidak beracun, seronoknya ingat pengalaman kutip pucuk paku masa kecik-kecik dulu.
Salam Saodah,
DeleteJaga-jaga kutip pucuk paku, nanti kena gigit pacat...hehehe